Cambodja is vooral bekend om twee dingen. Ten eerste de tempels van Angkor en ten tweede de heftige geschiedenis. Om hier meer over te weten te komen vertel ik hoe je de geschiedenis van Cambodja in Phnom Penh kunt ontdekken. Deze hoofdstad was namelijk één van de belangrijkste plekken waar mensen gemarteld en vermoord werden. De meeste van deze plekken zijn nog steeds te bezichtigen (als museum/herdenkplaats) en dat zou ik ook zeker doen om meer te weten te komen over het land. De tijd van de Rode Khmer heeft zijn sporen na gelaten en heeft Cambodja gemaakt zoals het nu is.
Bezoek de Tuol Sleng gevangenis
Om de geschiedenis van Cambodja in Phnom Penh te ontdekken begin je het beste bij de Tuol Sleng gevangenis. Deze gevangenis is namelijk één van de beruchtste van Phnom Penh. Als je al iets hebt gelezen over de geschiedenis, dan weet je vast dat Paul Pot een land wou met alleen maar domme mensen. Oftewel alle geleerde mensen (of mensen die er zo uitzagen, bijvoorbeeld door een bril) moest verdwijnen. Deze mensen werden dan in eerste instantie in de gevangenis gegooid. Bijvoorbeeld in de Tuol Sleng gevangenis. Maar weinig mensen die hier vast hebben gezeten, hebben het overleefd. De meeste zijn al in de gevangenis zelf overleden, maar ook een deel is naar de killingfields gegaan.

Tegenwoordig kun je deze gevangenis gewoon bezoeken, want het is opgebouwd tot een museum. Er is geprobeerd zoveel mogelijk intact te houden en daardoor kan je ook een kijkje nemen in de cellen. Het is een heel indrukwekkende plek, voornamelijk omdat hier ook echt het verhaal van de gevangenen wordt verteld. Aan de muren hangen borden met daarop meer informatie en je kan ook een audiotour nemen. Je merkt al snel dat het verhaal je gaat aangrijpen. Eerst is het een ver van je bed show, maar al snel krijgen de mensen een gezicht en komt het toch meer binnen.

Een kijkje nemen in deze gevangenis en zo meer ontdekken over de geschiedenis van het land is niet alleen leerzaam. Het leert je ook meer over het Cambodja van nu. Omdat er veel verwoest is moest alles weer opnieuw opgebouwd worden. Dat is alleen niet zo makkelijk als de meeste geleerde mensen vermoord zijn. Het gaat daarom nog jaren duren voordat het land weer helemaal opgekrabbeld is en het kennisniveau ook weer een stuk hoger is.

De killingfields (Choeung Ek)
Als gevangenen niet al overleden in de gevangenis, dan werden ze naar verloop van tijd naar de killingfields gebracht. Op deze velden buiten de stad werden mensen op de meest wrede manieren vermoord. Er zijn meerdere die je nu nog kunt bezoeken, maar Choeung Ek is wel de bekendste in de buurt van Phnom Penh. Het ligt een stukje buiten de stad en daarom is het handig om met een tuktuk heen te gaan. Alle drivers kennen deze plaats uiteraard en zullen je naar de ingang brengen om vervolgens op de parkeerplaats te wachten. Na afloop rij je dan met dezelfde driver weer terug richting het centrum.

Je hebt meerdere keuzes. Alleen op pad of met een groep en gids. De gids kan ontzettend veel vertellen, maar je loopt wel in een groep. Zelf zou ik aanraden om op eigen houtje te gaan, want zo kun je overal net zo lang stoppen als je wilt. Iedereen krijg een audiotour bij binnenkomst en die moet je zeker afluisteren. Zo krijgen de mensen die hier gestorven zijn ook een gezicht en krijg je nog meer binnen wat gruwelijks er is gebeurd hier.

De killingfields waren in de geschiedenis een vreselijke plek, want hier stierven heel veel mensen. Op dit moment is het een soort vreedzame plek waar met respect voor de overledenen de geschiedenis verteld kan worden. Het is meteen ook een herdenkingsplek om deze mensen niet te vergeten. Stop ook zeker een tijd bij de killingtree.
De bewakers moesten veel mensen vermoorden en hadden niet veel munitie dus kozen ze vaak voor gruwelijke methodes. Zo werden tegen de killingtree heel veel kleine kinderen dood gegooid (vaak zelf terwijl hun moeders het konden zien). Heel erg gruwelijks en dat komt ook heel erg binnen. Als nagedachtenis hebben ze er een ‘mooie’ plek van gemaakt. In de boom kan je een gekleurd armbandje hangen. Hiermee wordt het verschrikkelijke (waar niks meer aan gedaan kan worden) toch iets fleuriger).
Heb je erg weinig tijd, dan zou je ook via een tour beide op één dag kunnen bezoeken. Zelf vond ik dit iets te heftig dus spreidde het over 2 dagen. Er komt flink wat op je af namelijk.
Cambodja is prachtig! Wil jij ook? Zoek dan zo snel mogelijk naar de goedkoopste vliegtickets bij: Skyscanner. Ook is het verstandig om te kijken bij Vaccinaties op reis of je een vaccinatie nodig hebt.
Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.