Ontdek de Maya tempels bij Chichén Itzá

De Maya’s hebben een grote stempel gedrukt op de geschiedenis in Midden-Amerika en ook Mexico. Veel van hun oude complexen zijn nog bewaard gebleven en zijn nu toeristische trekpleisters. Niet onterecht overigens, want ze zijn heel bijzonder en vooral ook de verhalen erachter zou je moeten horen. Mocht je nou een tempel willen zien die op de werelderfgoedlijst staat en makkelijk te bereizen is, dan zou kiezen voor om richting Valladolid te reizen. Vanaf hier bezoek je makkelijk de Maya tempels bij Chichén Itzá.

De tempels

Chichén Itzá was één van de belangrijkste Maya steden. De stad werd dat pas in de late geschiedenis van de Maya’s. Zo rond de 10e eeuw. Het vermoeden bestaat dat hij is opgericht voor 930. Op het terrein staan veel verschillende tempels, maar de beroemdste en de grootste is de piramide van Kukulcán. Deze tempel is gebouwd om de gelijknamige god te eren. Zoals al bekend waren de Maya’s hun tijd al veel vooruit. Ze wisten onwijs veel over standen van de zon en uiteraard heeft iedereen wel eens van hun kalender gehoord. De hoofdtempel heeft 365 treden. Oftewel precies het aantal dagen dat er in een jaar zitten.

Chichen itza
Hoe kom je er?

Om bij Chichén Itzá te komen overnacht het het beste in Valladolid. Vanaf hier kun je in een half uur richting de ingang gaan. Hoe je bij het tempelcomplex komt, hangt uiteraard af van je manier van reizen. Als je met een huurauto door Mexico reist, dan kun je daarmee prima heen rijden en vlakbij parkeren. Mocht je meer van de pakketreizen zijn en liever alles geregeld hebben, dan heb je de mogelijkheid tot het boeken van een tour. Hier zit het vervoer bij en alles wordt voor je geregeld. Mocht je met het ov reizen normaal en dus ook wat avontuurlijker zijn, dan raad ik aan om gewoon zelfstandig hierheen te reizen.

Booking.com

Je neemt hiervoor een ADO bus vanaf het busstation, maar kunt er ook voor kiezen om een collectivo te nemen. Dit is een minibusje en gaat rechtstreeks naar Chichén Itzá. Je vindt de collectivo’s om de hoek van het busstation. Als je het supermarktje daarbij uitloopt, loop je een beter of 50 naar rechts en daar vindt je een soort parkeerplaats voor collectivo’s. Let wel: Ze vertrekken pas als ze vol genoeg zitten.

De bussen en collectivo’s vertrekken ieder half uur vanaf de zelfde plek als waar je afgezet bent. Vanaf de ingang ga je naar de linkerkant van de parkeerplaats. Meestal staat er wel een mannetje die je een ticket verkoopt. Deze helpt je dan ook de juiste bus aanwijzen.

chichen itza
Tips

Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten bij een bezoek aan de Maya tempels bij Chichén Itzá. Zo is het verstandig om zo vroeg mogelijk weg te gaan. Chichén Itzá is er toeristisch en dit komt vooral door de enorme horde tourbussen vanaf Cancun of Playa del Carmen. Zorg er dus voor dat je deze groepen voor bent. Zo kun je rustig de hoofdtempel bekijken. De rest van het terrein is uitgestrekt, dus daar maakt de drukte een stuk minder uit. Ook is het nog niet zo warm in de ochtend.

De rest van de dag kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Je hebt wel wat mogelijkheden om drinken te kopen, maar neem zelf ook voldoende water mee. Ook een pet of hoed is echt aan te raden. Er is namelijk weinig schaduw.

Begin uiteraard bij de hoofdtempels, maar neem ook ruim de tijd om de rest van het terrein te verkennen. De tempels zijn misschien iets minder indrukwekkend. De omgeving daarentegen is meer dan prachtig! De entreeprijs van het complex is behoorlijk aan de prijs (meer dan 20 euro), dus neem alle tijd die je nodig hebt. Mocht je meer informatie willen over de verschillende tempels, dan kun je ook een gids inhuren.

Ook naar Chichen Itza? Jaaaaa! Zoek dan zo snel mogelijk naar de goedkoopste vliegtickets bij: Skyscanner. Ook is het verstandig om te kijken bij Vaccinaties op reis of je vaccinaties nodig hebt.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder