Quiraing hike op Isle of Skye

Isle of Skye behoort tot de mooiste plekken van Europa. Dit eiland in Schotland is perfect voor een roadtrip, maar je kunt er ook fantastisch wandelen. Er zijn meerdere hikes mogelijk. Bijvoorbeeld die naar de Old Man of Storr. De meeste mensen zullen voor deze optie kiezen, maar er is een nog veel mooiere hike te vinden. Namelijk de Quiraing hike op Isle of Skye. Een daghike waarbij je door een prachtig landschap loopt. Maar wat is het precies? Ik geef je wat meer informatie over deze hike, zodat je hem ook zelf kunt gaan lopen.

Algemene info

Je vindt de Quirang hike op Isle of Skye in het noorden. Rij richting Staffin en pak na Staffin een klein weggetje naar links. Let op want een groot deel hiervan is Single Lane, dus let goed op of je tegenliggers ziet en ga aan de kant. Als je doorrijdt, dan zie je vanzelf een parkeerplaats vol met auto’s. Dit is het startpunt van deze hike. Let wel op dat je parkeergeld moet betalen. Een bekeuring zou zonde zijn namelijk! Vanaf hier kun je een korte hike maken of ervoor kiezen om het volledige rondje te gaan. Ik zou absoluut aanraden voor deze laatste optie te kiezen. Het eerste deel kan namelijk nogal druk zijn, maar verderop kom je nauwelijks mensen meer tegen.

Isle of Skye

Let wel heel erg goed op de weersvoorspelling en vraag locals om raadt. Je loopt namelijk vlak langs kliffen en het kan daar echt spoken. Mocht het regenen of hard waaien dan raadt ik echt af om deze hike helemaal te lopen. Helaas sloeg bij ons het weer gigantisch om toen we bij de kliffen waren en dat maakte het wel echt heel erg gevaarlijk. We hadden alleen niet veel keuze en moesten wel door. Heel voorzichtig en ver van het pad af, want je waaide gewoon weg en je zag maximaal 20 meter door de mist. Geloof mij: Dit wil je echt niet meemaken. Het pad naar beneden was ook weggespoeld en dus viel iedereen meerdere keren.

De hike is prima alleen te lopen. Vooral het eerste deel is er maar 1 pad en heb je geen andere keuzes. Je moet alleen weten dat de hike niet stopt bij het hek, maar dat je erover heen moet en dan verder kunt. Er zijn helaas niet echt richtingspaaltjes te vinden, dus blijf op het pad (kan lastig zijn als het heel erg geregend heeft). Neem voor de zekerheid ook je telefoon mee met daarom de Maps.me app. Hierop staat de hike aangegeven en dus kun je met je gps het lijntje proberen te volgen. Vooral ook handig als het zo mistig is en het pad weggespoeld is. Wij liepen het laatste deel volledig op deze app.

Quiraing
Een routebeschrijving van de hike

De Quiraing hike op Isle of Skye begint zoals gezegd vanaf de parkeerplaats. Hier steek je de weg over en volg je het bordje met Quiraing. De route kun je beide kanten op doen, maar ik zou kiezen voor tegen de klok in. Je begint dan langs de drukke kant. Je blijft het pad volgen totdat je bij een hek komt. Het lijkt op dat moment dat je niet verder kunt en vrijwel iedereen keert dan ook om en loopt dezelfde route weer terug. Dat is niet nodig, want er is een soort plateau gemaakt om over het hek te klimmen. Dit is zelfs de bedoeling, want anders kun je niet het hele rondje lopen. Er staat alleen niks aangegeven en dus weet niemand dat je er gewoon overheen moet klimmen.

Nadat je over het hek bent geklommen veranderd het uitzicht in een wat ruiger geheel met meer rotsen. Het grootste stuk van dit deel loopt naar beneden en dus ga je redelijk snel. Stop wel regelmatig voor het nemen van een foto, want dit stuk is wat mij betreft het mooiste deel. Je loopt naar beneden naar een soort van vallei en onderweg splitste het pad zich. Kies dan voor de linkerkant.

Booking.com

De route zal vervolgens weer omhoog gaan en in de verte zal je een grootste muur tegenkomen. Deze steek je over en dan kom je terecht in de volgende vallei. Dit deel ligt laag en is vaak redelijk modderig. Je loopt verder een helling op en hebt hier weer een hek met een soort van trap die je over moet klimmen. Dit is het moment dat je halverwege de hike bent.

Na het hek heb je 2 keuzes en het is lastig om te weten welke je moet nemen. Bij beide kun je een heel stuk komen, maar de officiële route gaat meteen links. Dus stap over het hek en sla meteen links af. Je volgt dan een stukje het hek en loopt vervolgens flink stijl naar boven richting de kliffen. Vanaf hier is het opletten, want het pad loopt langs de rand van de kliffen. Je hebt dan prachtige uitzichten, maar het kan ook echt heel gevaarlijk zijn.

Isle of Skye

Pas daarom goed op waar je loopt. Mocht het waaien (en zoals in ons geval ook regenen en mistig zijn), ga dan niet over dit pad, maar hou zicht op het pad en loop een meter of 50 ervan af. Eén windvlaag en je ligt beneden namelijk. Is het erg slecht weer, dan wordt er ook echt afgeraden om dit deel te lopen. Maarja als je net als ons overvallen wordt door het weer heb je geen andere optie.

Nadat je het stuk langs de kliffen bent gepasseerd kon je toe aan het laatste deel van de hike. Vanaf hier is het alleen nog (flink stijl) naar beneden. Normaal gesproken is er een prima pad naar beneden, maar als het veel heeft geregend, dan is het een beetje zelf zoeken waar je moet lopen. Je kunt hier de parkeerplaats zien liggen en dus kun je niet echt verkeerd lopen. Zigzag dus een beetje voor de fijnst lopende plekken en ga weer richting je auto.

Isle of Skye

Dat was alles over de Quiraing hike op Isle of Skye. Wat mij betreft echt de mooiste daghike die ik ooit heb gedaan. Mocht je de kans hebben… Doen!

Isle of Skye is prachtig! Wil jij ook heen? Zoek dan zo snel mogelijk naar de goedkoopste vliegtickets bij: Skyscanner. Ook is het verstandig om te kijken bij Vaccinaties op reis of je wat nodig hebt.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder