In Nederland kennen we 4 verschillende seizoenen. Dit is in veel landen rond de evenaar niet het geval. Waar je hier wel mee te maken hebt, is de regentijd. Helaas valt bij een groot deel van Azië de regentijd in de zomervakantie. Lastig dus! Zelf ging ik reizen in de regentijd in Azië en heb hier dus meer ervaring mee. Vandaag een aantal voordelen en nadelen van het reizen in de regentijd in Azië op een rijtje. Is het aan te raden om in deze periode te gaan reizen? Of is het beter om toch wat langer te wachten en buiten de regentijd te gaan?
Booking.comMeer informatie
Zoals al aangegeven gaat dit artikel vooral over Azië en specifiek Zuid-Oost. Zelf heb ik ervaring met Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, Maleisië en Indonesië. Daarnaast ook met Nepal. De regentijd van deze landen valt in en net na de zomervakantie. In alle landen gaat alles gewoon door, dus daar hoef je geen rekening mee te houden. Alleen de Perhentian Islands bij Maleisië zijn na oktober gesloten. Dit is wel prachtig, dus overslaan is zonde.
Nepal is een iets ander verhaal. Hier is het niet verstandig om in de regentijd te reizen. De wegen zijn erg slecht, dus er komen dan regelmatig aardverschuivingen voor. Ook zijn de bergen niet te zien en is een trekking niet mogelijk. Zelf ging ik aan het einde van de regentijd en ook toen waren er nog veel problemen met de regen. Zo was er onderweg een aardverschuiving en stonden we 2 uur stil omdat we niet verder konden.

Nadelen
Uiteraard zijn er nadelen aan het reizen in de regentijd in Azië. Zoals de naam het al verraad, valt er behoorlijk wat regen. Ben je opzoek prachtige landen waar het nooit regent, dan zit je in deze periode verkeerd. Ben je niet zo bang voor een bui, dan is dit prima te doen. Het regent er regelmatig, maar niet de hele dag door. Meestal is er aan het einde van de dag een flinke stortbui en is het de rest van de dag droog. Mocht je in zo’n bui terecht komen is het natuurlijk wel erg vervelend.
Het zorgt er wel voor dat de straten flink onder water komen te staan. Dus let een beetje op je mooie schoenen. Ook moet je tijdens deze periode iets meer rekening houden met dat je reisschema niet helemaal door kan gaan. Als het toch een paar dagen regent, kan het zijn dat je dingen moet gaan schrappen. Toch is er altijd wel iets te bedenken ook tijdens de regendagen. Zoals hierboven al aangegeven zijn de Perhentian Islands in Maleisië wel gesloten tijdens de regentijd. Dit mag je echt niet missen in Maleisië, dus kies in deze periode niet voor Maleisië.
Zelf vond ik de regentijd vooral jammer in Sapa in Vietnam. Hier deed ik een prachtige trekking door de rijstvelden, maar het regende de hele tijd. Nu ben ik niet zo bang voor regen, maar de toch al smalle bergpaadjes werden hierdoor ook flink glad. Dit maakte het wel gevaarlijk. Maar wat nog erger was, was dat je bijna geen mooi uitzicht had. De rijstvelden in de bergen midden in een dikke laag mist. Heel erg zonde!
Voordelen
Natuurlijk zijn er ook voordelen aan het reizen in de regentijd in Azië. Wat denk je bijvoorbeeld van de natuur. Deze krijgt natuurlijk genoeg water en dan is alles een stuk groener. Prachtig want het maakt alles net een stukje mooier en aansprekender. Daarnaast is de regentijd in de meeste landen ook meteen het laagseizoen. Dit kan je aardig wat schelen in de portemonnee. Altijd fijn toch! Niet altijd krijg je dit automatisch, maar als je er naar vraagt is er vaak toch wel iets van korting mogelijk.
Verder is het overal een stuk rustiger. Dit vindt ik zelf altijd wel erg fijn. In het hoogseizoen sta je namelijk tussen veel meer mensen bij een toeristische trekpleister. Altijd vervelend.

Iedereen kan met deze voors en tegens zelf een beslissing maken. Mocht ik je moeten adviseren, dan raad ik aan om gewoon in deze periode te gaan. Alleen Nepal zou ik overslaan, maar de andere landen zijn prima te bereizen.
Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.