Roadtrip door Schotland, verslag

In September ging ik een weekje naar Schotland en omdat we niet alleen Edinburgh wilden zien, kozen we ervoor om een auto te huren. Zo konden we zelf op pad gaan en Schotland is qua natuur sowieso één van de mooiste landen om een roadtrip te doen. Schotland is enorm groot en er zijn niet heel veel snelwegen, dus je bent lang onderweg naar de volgende plek. Vandaag vertel ik meer over onze roadtrip door Schotland en vooral welke route we hebben gereden.

Edinburgh – Loch Lomond

We begonnen onze reis met een dagje Edinburgh. Voor deze dag huurden we nog geen auto. Links rijden en een grote stad leek ons niet een top idee namelijk. Daarom deden we alles lopend en gingen onder andere naar Arthur’s seat. Een flinke wandeling, maar wel echt prachtig! De tweede dag haalden we onze huurauto op. Ik had nog nooit links gereden dus het eerste deel was een flinke uitdaging. Vooral toen we van de snelweg afgingen en langs hele smalle weggetjes kwamen. We stopten bij Balmaha om een mooie wandeling te maken en reden daarna verder richting Loch Long, want daar sliepen we.

Arthurs seat
huurauto schotland
Loch Lomond – Isle of Skye

Op de weg van Loch Lomond richting Isle of Skye heb je echt de meest fantastische uitzichten. We zijn daarom ook echt een keer of 20 gestopt om te genieten van het uitzicht of foto’s te maken. Vooral in de buurt van Glencoe is het echt prachtig. Richting Skye kan je kiezen voor de ferry of omrijden en dan via de brug. Omdat ik van te voren las dat de ferry vaak vol zit, kozen we voor de brug. Op Skye moesten we nog een stuk naar het noorden rijden, want we sliepen in Staffin. Tussen Portree en Staffin waren ook een paar mooie stops. Bijvoorbeeld bij een klif en je kan bij Old man of Storr stoppen, maar die laatste sloegen wij over.

Glencoe
Isle of Skye

Omdat Skye zo prachtig is, bleven we een extra dag om een mooie wandeling te maken. Helaas regende het ‘s ochtends. Niet echt fijn bij een wandeling door de bergen. Onze Airbnb gaf aan dat je het beste The Quiraing kon doen omdat dat veel mooier zou zijn dan Old man of Storr. Wij hebben geluisterd en gingen op weg naar de parkeerplaats. Het eerste deel was een behoorlijke uitdaging want het ging stijl de bergen in en overal waren single lanes. Echt lastig en opletten. De wandeling begon echt prachtig en het was gelukkig droog. Van te voren hadden we niks opgezocht over de route, want ik had telkens geen bereik in het dorp. Toen we na een uur bij een dicht hek kwamen wisten we dus ook niet hoe of wat. Maar spontaan had ik daar opeens 4G. Heel apart midden in the middle of nowhere.

Ik vond een Engelse route die aangaf dat je hier over het hek moest klimmen en dat deden we. Uiteindelijk hebben we het hele rondje afgemaakt. Binnenkort doe ik nog wel eens een uitgebreid verslag van deze tocht. Helaas begon het opeens bovenop de kliffen keihard te stormen en te regenen en dus vonden we het laatste deel echt niet leuk meer. Het was giga mistig en je waaide telkens bijna van de klif af. We waren dan ook blij dat we de parkeerplaats weer zagen liggen. Helaas was dit laatste stukje ook niet echt leuk, want de afdaling was veranderd in een modderpoel en dus viel je iedere keer omdat je weggleed. Best gevaarlijk dus!

Quiraing
Quiraing
Isle of Skye – Fort William

Nadat we de zware dag van gisteren hadden overleefd waren we vandaag toe aan iets meer rust. We reden rustig naar Fort William en besloten om een kijkje te nemen in Glenfinnan. Hier vindt je het viaduct dat wordt gebruikt in de films van Harry Potter. De hele dag komen er treinen over deze brug, maar 2 keer per dag ook echt een stoomtrein. Dat moesten wij gaan bekijken. Gelukkig was het vandaag een korte wandeling en we waren mooi op tijd om een plekje te kiezen. Gelukkig maar want op een gegeven moment stonden er meer dan 100 mensen. En terecht want het was een heel mooi gezicht. Als afsluiter van de dag aten we in een leuke pub in het centrum van Fort William.

Glenfinnan
Booking.com
Fort William – Edinburgh

De laatste dag zouden naar Edinburgh gaan, maar we moesten daar nog wel komen. De dag ervoor reden we daarom rustig weer richting Edinburgh. We zijn niet veel gestopt, alleen om naar een kasteel te gaan kijken bij Doune. Ook gingen we even kort Stirling in, maar besloten al snel weer terug te gaan. In de spits in een grote stad leek ons toch iets te veel. We waren links rijden al wel gewend, maar toch. Daarom reden we iets vroeger dan gepland weer richting Edinburgh om bij het vliegveld onze auto in te leveren. De laatste dag vermaakten wij ons in het centrum van Edinburgh.

Edinburgh

Heb je na dit artikel besloten om ook een roadtrip door Schotland te maken? Heel gaaf! Zoek dan zo snel mogelijk naar de goedkoopste vliegtickets bij: Skyscanner. Ook is het verstandig om te kijken bij Vaccinaties op reis of er aanbevolen vaccinaties nodig zijn voor tijdens je reis.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

2 Comments

 • Fashiable | Nanne
  Posted november 18, 2019 2:55 pm 0Likes

  Schotland – en met name Edinburgh – stond al ver bovenaan mijn bucketlist, maar je hebt me door jouw reisverslag alleen maar nog nieuwsgieriger gemaakt. Wat een prachtige uitzichten! En ik herkende echt meteen de ‘Harry Potter burg’ haha, zo leuk.

  • belost
   Posted november 18, 2019 3:10 pm 0Likes

   Leuk! Edinburgh is zeker fantastisch! Mocht je dan kans hebben, doe dan een hele roadtrip. Wat mij betreft is Schotland het mooiste land waar ik in Europa ben geweest. 🙂

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder