Route over Java

Indonesië bestaat zoals bekend uit een hele boel eilanden. Bali is voor veel mensen de meest bekende, maar daarna komt Java. Een groot eiland met veel (ook Nederlandse) geschiedenis en de plek waar de hoofdstad Jakarta is gelegen. Java is een eiland waar ontzettend veel te zien is, maar die veel mensen toch overslaan. Vaak omdat het minder bekend is als een vakantiebestemming. Maar wist je dat Java zo divers is, dat het misschien nog wel mooier is als Bali? Ik geef je vandaag een voorbeeld route over Java waarbij je alle mooie plekken kunt gaan zien.

Booking.com
Beginnen in Jakarta / Bogor

Mocht je een rondreis over Java willen maken, dan is het handig om naar Jakarta te vliegen. Dit scheelt ook weer geld, want Jakarta is vaak de goedkoopste vliegbestemming van Indonesië. Nu is Jakarta voor veel mensen niet echt een prettig plek om je reis te beginnen. Er zijn wel wat bezienswaardigheden, maar het is er ook erg druk, arm en vies. Daarom raadt ik aan om Jakarta pas de laatste dag van je reis te gaan bekijken.

Net als de meeste reizigers adviseer ik dan ook om meteen naar Bogor door te reizen (met de taxi, de bus of de trein). Bogor ligt net onder Jakarta en daarom is de reistijd niet erg lang. Ook dit is een stad, maar wel een stuk minder hectisch dan Jakarta zelf. In Bogor zijn een paar kleine bezienswaardigheden, maar de voornaamste reden om hierheen te gaan, is vanwege de botanische tuinen. Kom hier dan ook zeker even tot rust voordat je verder reist. Bogor is niet de plek waar je heel veel kunt zien, dus neem één of twee dagen om rustig wat dingen te gaan bekijken en even bij te komen van je vlucht.

bezienswaardigheden van Bogor
Door naar Yogyakarta met tussenstops

Na Bogor is het tijd om verder te reizen richting het oosten. Pak vervolgens de trein richting Bandung. Deze reis is op zichzelf al heel mooi, dus geniet van het uitzicht. Maak een tussenstop in Bandung. Bandung is een drukke en choatische stad, met een aantal leuke bezienswaardigheden. Bekijk bijvoorbeeld de oude gebouwen of ga naar één van de vulkanen in de buurt.

Na Bandung is het tijd voor een ander soort omgeving. Reis daarvoor naar de zuidkust van Java, naar het plaatsje Pangandaran. Dit is een paradijs voor backpackers. Je vindt hier prachtige witte zandstranden, maar ook een nog redelijk ongerepte jungle. Stop hier dan ook zeker minstens 2 dagen om te genieten van al het moois om je heen.

Vervolgens reis je verder naar mijn favoriete Indonesische stad: Yogyakarta. Een grote stad, maar het voelt er aan als een dorp. In Yogyakarta is veel te zien en te doen. Lees hier het artikel over de bezienswaardigheden van Yogyakarta. Ga onder andere naar de Prambanan, de Borobudur en vergeet daarnaast zeker niet een kijkje te nemen bij het paleis. In Yogyakarta is genoeg te zien en te doen, dus neem minimaal 3-4 dagen om alles te zien.

De tempels van de Borobudur
Vulkanentour

Vanaf Yogyakarta is het tijd om door te reizen naar twee hele bekende plekken. De meeste backpackers zullen deze route doen, dus reken erop dat het druk is. Het is namelijk tijd om twee prachtige vulkanen te gaan beklimmen. Het beste is om hiervoor een tour te boeken vanaf Yogyakarta. Je gaat dan met de bus eerst naar de Bromo en een dag later naar de Ijen. Hier heb ik ook losse artikelen over geschreven, omdat het echt bijzondere plekken zijn. Ook zeker hoogtepunten in deze route over Java.

De meeste mensen zullen vervolgens doorreizen naar Bali. Dit is uiteraard een mogelijkheid, je wordt dan met de bus naar Denpasar gebracht en kunt vanaf daar verder reizen. Omdat deze route zich focust op Java en er nog een prachtige plek niet aangedaan is, wordt ervoor gekozen Bali over te slaan. Vanaf de Ijen is het dan verstandig om door te reizen naar Surabaya.

De Ijen vulkaan

Surabaya staat niet meteen bekend om de vele bezienswaardigheden, maar toch is het een erg leuke stad om heen te gaan. Heel lang hoef je hier niet voor uit te trekken. Zeg een dag of 2. De meeste mensen gebruiken Surabaya alleen voor een noodzakelijk tussenstop, maar dat is zonde. Reis vervolgens door naar Semarang om door te gaan naar het paradijs.

Eilanden

Zoals gezegd reis je vanaf Semarang (via de haven van Jepara) door naar het paradijs. Dit paradijs is genaamd Karimunjawa. Helaas ben ik er zelf niet geweest, maar het hostel waar ik in Yogyakarta zat (Good Karma), had ook een vestiging op Karimunjawa. En ik moet zeggen: die foto’s zagen er heel verleidelijk uit!

Karimunjawa zijn namelijk paradijselijke eilanden voor de kust van Java. Hier krijg je echt het bountygevoel met paradijselijk witte stranden en helderblauw water. Er is niet heel veel op het eiland en daarom maakt dit het nog wat bijzonderder. Er zijn dus uiteraard ook niet veel bezienswaardigheden, maar dat is ook niet nodig om je reis af te sluiten. Even een paar dagen zonnen en rustig aandoen is ook fijn! Wil je toch wat sportiefs doen, dan kun je een snorkeltour boeken.

surabaya
Afsluiten

Na Karimunjawa is het handig om terug naar Jakarta te vliegen. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via Yogyakarta, maar ook Semarang heeft een vliegveld. Mocht je genoeg tijd hebben, dan is het openbaar vervoer ook mogelijk. In Jakarta zelf zou ik dan 1 dag rondkijken bijvoorbeeld bij het oude Batavia. Daarna is het weer tijd om richting huis te gaan helaas!

Naast bovenstaande bestemmingen, zijn er uiteraard nog meer uitwijkmogelijkheden mogelijk. Beklim bijvoorbeeld de Merapi vulkaan of reis naar Solo. Alles hangt er vanaf hoeveel tijd je hebt en hoe snel je reist.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder