Stage lopen op Curaçao

Bij vrijwel iedere opleiding is er de mogelijkheid om stage te gaan lopen in het buitenland. Ik zal dit dan ook altijd aanraden. Je leert hier namelijk ontzettend veel van. Misschien wat minder op het gebied van je studie, maar wel op het gebied van zelfstandigheid, andere culturen en wonen in een ander land. Bij mijn opleiding waren er meerdere opties beschikbaar, maar ik wou vooral ook Nederlands kunnen praten. In de fysiotherapie is het namelijk wel handig als je je patiënten ook kunt verstaan. Daarom koos ik ervoor om 3 maanden te gaan stage lopen op Curaçao.

Booking.com
Wat moet je regelen voor je weg gaat?

Uiteraard moet je beginnen met een stageadres. Hoe je deze vindt is afhankelijk van je opleiding. Bij mij op de opleiding is er een bureau buitenland stages en deze hebben adressen waar je heen kan. Je moet dan eerst met hun in overleg en vervolgens moet je een sollicitatie naar het betreffende stageadres sturen. Nu geven ze ieder adres maar 1x mee, dus in principe heb je geen concurrentie. Het is alleen even afwachten of ze die periode plek en tijd hebben voor stagiaires. In Curaçao gaat alles er relaxt aan toe en dus moet ik best een tijd wachten tot ik te horen kreeg dat ik welkom was. Top!

curaçao

Nadat je een stageplek hebt, is het tijd om andere dingen te regelen. Begin met het vliegticket, want je weet al welke data je heen gaat. De meeste vliegtickets worden last minute vaak een stukje duurder. Daarna is het tijd om op zoek te gaan naar een kamer. Dit is een stukje lastiger. Er zijn veel vrschillende studentenhuizen te vinden op Curacao, maar het is even afwachten of er plek is. Regel dit daarom ook zo snel mogelijk. Je wil niet op straat komen te staan namelijk en een hotel is niet te betalen. Informeer ook bij je stage adres, want misschien hebben die nog een goede tip.

Als laatste begint het moeilijkste. Dit is namelijk het regelen van een stagevisum. Nou op zich is het niet moeilijk, maar je moet hier al wel voor vertrek dingen voor regelen. Zo moet je onder andere een verklaring van goed gedrag en een geboorte-uittreksel bij je hebben. Daarnaast is het verstandig om alvast rond te kijken naar een auto, want er is geen enorm aanbod, dus veel auto’s zijn al verhuurd.

curaçao
Mijn eigen ervaring

Zelf heb ik zoals gezegd 3 maanden stage gelopen op Curaçao. Dit vond plaats tussen november 2014 en februari 2015. Het was een mooie tijd, maar ging helaas wel minder als gepland. Het was mijn eerste stage en ik kreeg vrijwel geen begeleiding. In Nederland werk je altijd onder het oog van je begeleider, maar hier werd ik op dag 1 al alleen gelaten met patiënten waarvan ook nog eens niets genoteerd was. Oftewel ik moest maar aan de mensen zelf vragen waar ze last van hadden en wat ze daartegen deden. Heel erg amateuristisch dus. Nu had ik dat wel een beetje verwacht, maar aan de andere kant was mijn begeleider gewoon in Nederland opgeleid. Zelfstandigheid heb ik hier zeker van geleerd, maar op het gebied van fysiotherapie maar weinig. Jammer want dit zorgde er later wel voor dat ik een extra stage moest lopen omdat mijn niveau niet hoog genoeg was.

curaçao

Daarnaast was ik ook niet helemaal op mijn plek op het eiland. Tuurlijk er zijn mooie stranden, maar toch. Nu kwam dat waarschijnlijk omdat ik vlak ervoor 3 maanden richting Azië was geweest. Dit was totaal wat anders en dus verveelde ik mij al snel. Was het andersom geweest dan was de situatie waarschijnlijk totaal anders geweest. Het was alles bij elkaar zeker een mooie ervaring en ik raad ook echt een buitenlandstage aan. Laat je alleen wel goed informeren en houdt er rekening mee dat je misschien wel langer over je studie gaat doen. Uiteraard is dit afhankelijk van het niveau van je stageadres en begeleiding.

Oeps! Illegaal aan de slag

Hierboven schreef ik al dat je best veel moet regelen om te kunnen stage lopen op Curaçao. Onder andere een auto. Nu heb ik dat uiteindelijk niet gedaan. Vooral omdat het behoorlijk duur is en ik geen stagevergoeding kreeg. Daarom ben ik in eerste instantie met het busje gegaan en later lopend. Dit was ongeveer 2 uur per dag. Prima te doen, maar mocht ik het nog een keer doen dan zou ik van te voren meer sparen om toch een auto te huren.

grote knip

Ook heb ik nooit een stagevergunning geregeld. Ik had wel alle papieren meegenomen, maar mijn stagebegeleider gaf aan dat dat echt niet nodig was. Ik heb het daarom niet meer aangevraagd, want het was een euro of 300. Eigenlijk was ik dus illegaal op het eiland. Ook iets wat ik de volgende keer niet zou aanraden, want ik had er wel wat stress door. Vooral voor mijn vlucht naar huis. Achteraf onzin, want wat gaan ze doen als je illegaal op het eiland bent? Je uitzetten naar Nederland.. Nou dat was precies waar ik naar op weg was. Er is mij ook totaal niks gevraagd, dus het was stress om niks.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder