Street art in Breda

In steeds meer steden is street art te zien. Vroeger was dit alleen stiekem op de muren gekalkt, maar tegenwoordig worden er zelfs echte kunstenaars voor ingehuurd. Vorig jaar ging ik al in Den Bosch opzoek naar street art, maar dit keer bleef ik veel dichter bij huis. Namelijk in mijn eigen woonplaats Breda. Je hebt namelijk ook ontzettend veel street art in Breda. Een deel is bij elkaar gelegen in het centrum, maar ook verspreid over de stad kun je nog veel meer vinden. De street art in Breda is een onderdeel van een speciaal project. Namelijk The Blind Walls Gallery.

Wat is The Blind Walls Gallery

The Blind Walls Gallery is een museum op straat. Je vindt hier van allerlei kunstwerken verspreidt over de stad Breda. Deze organisatie zorgt ervoor dat zoveel mogelijk grauwe blinde muren in Breda een opknapbeurt krijgen. Zo krijgt de stad meer uitstraling en biedt je meteen mensen een extra reden om richting Breda te komen. In 2015 is dit initiatief begonnen en sinds die tijd worden er regelmatig kunstenaars uit de hele wereld uitgenodigd om mooie murals te maken. Bij iedere locatie wordt er gekeken naar de geschiedenis van de plek en het gebouw. Hierop wordt het onderwerp van het kunstwerk dan ook geïnspireerd.

Om de kunstwerken te realiseren werkt de Blind Walls Gallery samen met de gemeente, inwoners van Breda en de eigenaren van de panden. Op dit moment zijn er al meer dan 85 kunstwerken gerealiseerd verspreid over de stad. Zoals gezegd vertellen de kunstwerken/muren ook een verhaal over de stad. Dit maakt dat het perfect is voor de toerist, maar ook voor de inwoners van Breda zelf.

Blind walls gallery
De mooiste plekken om heen te gaan

De murals liggen verspreid over de hele stad. Soms op een heel erg zichtbare plek, maar meestal in achteraf steegjes. Om deze te vinden is het handig om op de website te kijken of de app te downloaden (verderop meer hierover). Een deel van de mooie kunstwerken vindt je op de Mols parking en van daaruit is het handig om richting de winkelstraat te gaan. Hier heb je meerdere steegjes waar je prachtige street art vind. Zelf vond ik de muis op de Molls Parking erg mooi, maar ook de vleugels moet je gewoon gezien hebben.

Street art in Breda
Vleugels Breda

Deze vleugels kende ik vanuit de plaatjes in Nashville, maar ze zijn dus ook in Breda te vinden. De kunstenares heeft deze vleugels namelijk op meerdere plekken in de wereld geschilderd. Ook heb je een aantal mooie schilderingen in de Bleekstraat. Vlakbij mijn huis loop ik ook altijd langs een paar mooie en vrolijke schilderingen (Dijkstraat en Vincent van Goghstraat). Als laatste las ik overal dat ook de Marktkade aan te radenis. Zelf vond ik deze tegenvallen. Waarschijnlijk waren het mooie murals, maar ze zijn nu wat vervaagd en er zit soms graffiti over. Wel kun je vanaf hier de letters Breda zijn (deze zie je als je Breda met de trein binnenrijdt vanaf Roosendaal).

Street art in Breda
App

Uiteraard kun je gewoon door de stad lopen en opzoek gaan naar de mooiste plekken. Kost je behoorlijk wat tijd, maar je leert wel de stad goed kennen. Mocht je minder tijd hebben en zoveel mogelijk willen zien, dan is het aan te raden om de Blind Gallery App te downloaden in de Appstore. In deze app vindt je een opsomming van alle mooie kunstwerken met hun locatie erbij. Handig, want zo kun je zelf uitzoeken wat je graag wil zien en rechtstreeks naar deze plekken toelopen. Ook heb je 3 verschillende routes in deze app die je kunt volgen. Deze routes brengen je begeleidt naar een heel aantal kunstwerken in korte tijd.

Er zijn dus 3 verschillende routes. Alle routes beginnen in het centrum. Aan te raden is om bij Mols parking te parkeren. Hier heb je namelijk meteen een stuk of 10 kunstwerken op een rijtje. De kortste route duurt 45 minuten en brengt je langs 10 murals, de tweede route is 90 minuten en is goed voor 18 murals. Mocht je genoeg tijd hebben, dan is er optie 3. Deze route duurt ongeveer 2 uur op de fiets en gaat langs 23 murals. Deze laatste gaat dus ook een stukje meer het centrum uit en gaat langs kunstwerken waar de meeste mensen niet heen gaan. Mocht je kiezen voor 1 van de eerste opties dan kun je daarnaast uiteraard ook nog een aantal extra kunstwerken uitkiezen om na de route heen te lopen.

Blind walls gallery

Zelf koos ik voor de eerste route. Ik startte bij Mols parking en dat waren ook meteen de mooiste murals wat mij betreft (wat rauwer). Helaas stonden er wel veel auto’s geparkeerd, dus mocht je echt mooie foto’s willen, dan kun je beter op een rustig moment heengaan. Naast deze route zijn er nog een aantal kunstwerken waar ik altijd langs fiets richting mijn werk, dus ik heb het voor deze keer bij het centrum gehouden.

Rondleiding

Naast het gebruiken van de app, is het ook mogelijk om mee te doen aan een begeleide rondleiding langs de street art in Breda. Hierbij heb je 2 verschillende opties. Namelijk een fietstour of een wandeltour. De wandeltour start vanaf Mols parking en duurt ongeveer 1,5 uur. Je gaat hierbij met een groepje van rond de 10 personen een mooie tocht maken met een gids langs de mooiste street art in Breda. Ook verteld de gids je meer achtergrond verhalen over het ontstaan van de street art en de betekenis ervan. Deze tochten worden in de gehouden vanaf april en lopen tot oktober. De wandeltochten moet je van te voren boeken en zijn mogelijk op zaterdag en zondag. Kosten zijn 15 euro per persoon.

Blind walls gallery

Daarnaast is het ook mogelijk om een fietstocht te boeken. Deze worden maar beperkt georganiseerd, dus check van te voren de website voor data en het kopen van een kaartje. Omdat je bij deze tocht op de fiets gaat, ga je ook wat verder uit het centrum en zie je dus de wat meer onbekendere werken. In totaal duurt deze tour zo’n 2 tot 2,5 uur. Een stuk langer dus. Onderweg stop je regelmatig voor de mooiste street art en verteld de gids je meer achtergrond informatie. Kosten van deze tour zijn 20 euro per persoon met een eigen fiets en 10 euro extra bij een huurfiets. Tip: je kunt uiteraard ook een ov fiets huren en na de tour nog meer van Breda zien.

Wil je meer doen in Breda? Ga dan bijvoorbeeld wandelen in het Mastbos op op de Vrachelse Heide. Benieuwd naar meer mooie street art? Je vindt hier artikelen over de street art in Heerlen en de mooiste street art van Belfast.

De foto’s in dit artikel zijn door mijzelf gemaakt. Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder