Street art in Heerlen

Het is een rare zomer geweest. Door de Corona kon mijn reis naar Georgië helaas niet doorgaan en een andere bestemming zoeken vond ik niet verstandig. Vandaar dat het bleef bij veel werken en veel sporten. Toch ging ik ook nog een dagje op pad met een vriendin en kozen we voor een roadtrip door Limburg. Vooral omdat Limburg altijd een soort van vakantiegevoel geeft. Nu kwam we vooraf tegen dat er fantastische street art in Heerlen zou zijn. En ach we waren toch in de buurt, dus moesten we natuurlijk een kijkje nemen. Vandaag vertel ik je wat meer over deze street art in Heerlen.

heerlen
Meer informatie

Er komen steeds meer fantastische plekken in Europa met prachtige street art. Eerder al bekeek ik de street art in Belfast en zo ben ik deze zomer ook al een een rondje door Breda gaan doen, omdat de street art in Breda echt fantastisch scheen te zijn. Dat was ook het geval! Nu las ik voorafgaand aan onze roadtrip dat de street art in Heerlen nog mooier zou moeten zijn. Heerlen is schijnbaar zelfs de street art hoofdstad van Nederland. Dat schiep dus hoge verwachtingen en vandaar dat we richting Heerlen gingen. Nu waren wij met de auto en dus kozen we voor een goedkope parkeerplaats net buiten het centrum. Namelijk de Nieuw Eyckholt parking. Vanaf hier gingen we lopend op pad.

doen in Heerlen
doen in Heerlen
Routes

Vaak is het zo dat je een deel van de street art gewoon zomaar tegenkomt tijdens het wandelen door een stad. Leuk om te zien, maar niet heel handig als je echt specifiek op zoek bent naar deze kunstwerken. In Breda heb je hebben ze hier een oplossing voor en kun je gebruik maken van de Blind Walls Gallery app. Nu bleek er voor Heerlen ook een app te zijn. Super fijn! Deze app heet de Street Art Cities app en is gratis te downloaden. Dat deed ik dan ook vooraf.

In deze app zie je de plekken van de verschillende kunstwerken en daarnaast een kleine afbeelding van dat kunstwerk. Ook heb je een aantal routes die je kunt volgen. Je hebt er in totaal 3, maar uiteraard kun je ook gewoon zelf van kunstwerk naar kunstwerk opzoek. Van de 3 routes is er eentje een fietstocht van 6,5 kilometer. Bij deze ga je ook echt wat verder uit het centrum en zie je wat meer onbekendere werken. Een fiets huren is bijvoorbeeld mogelijk op het station. Ook heb je 2 wandelroutes. Een van 60 minuten en 1 van 120 minuten.

doen in Heerlen
Street art in heerlen

Wij kozen voor de kortere route, omdat we er al een hele dag op hadden zitten en het weer nogal dreigend was. Helaas moet ik eerlijk zeggen dat de route ons best wel tegenviel. De eerste die we vanaf de parkeerplaats tegenkwam was erg mooi (een wielrenner van Quickstep), maar deze hoorde nog niet in de route. De volgende paar op de route waren gewoon niet meer te vinden. Dat is helaas wel vaker het geval met street art. De gebouwen waarop ze staan geschilderd worden namelijk nog wel eens afgebroken. Daarna kwamen we wel een paar mooie tegen, maar bijvoorbeeld ook een klein muurtje met een paar gekleurde strepen. Niet echt mijn idee van een echt kunstwerk. Deze had ik dan ook weggelaten in de app.

Street art wielrennen

Daarom besloten we ook maar het grootste deel van de langere route mee te pakken. Dat is wel het voordeel van beide routes aan de ene kant. De langere route is namelijk gewoon een verlenging van de kortere. Kun je altijd nog meer meenemen. Aan de andere kant is er dan wel meteen een route minder als je kiest voor de langere en is er dus eigenlijk maar 1 looproute.

Belost
Kunstwerken

Zoals hierboven al aangegeven viel de route een beetje tegen. De kunstwerken die we tegenkwamen waren zeker prachtig, maar het waren er gewoon niet heel veel. Vooral als je begint is het jammer dat de eerste paar niet meer bestaan. Ook waren er verderop nog een paar die nu achter een hek lagen. Mooi, alleen voor een foto niet heel erg handig. Vandaar dat we ook maar verder nog zijn gegaan. De kunstwerken vielen dus van zichzelf zeker niet tegen! Er zijn echt prachtige te vinden die ook nog eens mega groot zijn. Ook zijn er overal bankjes te vinden die met mozaïek bekleed zijn. Maakt het geheel wel helemaal af.

heerlen
Street art in heerlen
Eindconclusie

Dan de grote vraag: Is het het waard om de street art in Heerlen te bekijken. Wat mij betreft zeker, mits je in de buurt bent. Ik zou er niet een heel eind voor in de auto gaan zitten, als je alleen hiervoor komt. Daarvoor vond ik de routes toch te beperkt. Ik snap dan eerlijk gezegd ook niet dat Heerlen de street art hoofdstad wordt genoemd. Naar mijn mening ga je daarvoor beter naar andere steden. Nu wil ik nog in meerdere steden street art gaan bekijken, maar wat mij betreft vond ik Breda mooier qua routes en street art. Den Bosch staat dan ongeveer weer op dezelfde hoogte.

Oftewel, zeker gaan als je van street art houdt en in de buurt bent. Zo niet, dan zou ik voor een andere stad kiezen. Ook omdat Heerlen als stad zelf mij niet trok.

heerlen

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder