Tips voor Angkor

Een absoluut hoogtepunt van een reis naar Cambodja is toch wel het bezoeken van de tempels van Angkor. Je mag dit echt niet missen! De tempels vind je in de buurt van Siem Reap en zijn echt het bezoeken waard. Omdat veel mensen wel van het bestaan afweten, maar er nog nooit zijn geweest, heb ik vandaag een aantal tips op een rijtje gezet. Dit complex is echt gigantisch groot, dus het is handig om je van te voren wel even in te lezen voordat je die kant op gaat. Mijn tips voor Angkor.

Booking.com
Bij het begin beginnen

De tempels van Angkor zijn gebouwd ver voor wij geboren werden. Dit tempelcomplex van 400 km2 is gebouwd in de 9e eeuw en is meerdere eeuwen de het woongebied van het Khmer rijk geweest. Dit volk was destijds zijn tijd ver vooruit en woonde in dit gebied met ongeveer 1 miljoen mensen. Ontzettend veel dus. Na de 15e eeuw werd het helaas verlaten en is het langzaam in verval geraakt en begroeid. Pas in 1900 werd dit enorme complex ontdekt door Franse ontdekkingsreizigers. Helaas zijn alleen alle tempels nog over van de enorme stad, want de andere gebouwen hebben deze tussenliggende eeuwen niet overleefd.

Angkor tempels
Aantal dagen

Angkor is een groot complex en dus zal je hier best wel wat tijd voor moeten reserveren. Nu zijn er natuurlijk reizigers die 1 dagje genoeg vinden en dan of maar een klein deel zien of racen. Dat kan natuurlijk als je niet zo van de tempels bent. Qua toegangsbewijzen heb je een dagkaart en een kaart voor 3 dagen. Vrijwel de meeste reizigers kiezen voor deze laatste. Zelf deed ik dat ook en ben uiteindelijk 2 dagen op pad geweest.

Hoeveel dagen je zou moeten gaan is natuurlijk persoonlijk, maar ik raad aan om sowieso de 3 dagen pas te nemen. In 1 dag kun je alleen de grote tempels zien en het is juist leuk om ook wat kleinere en rustige delen van het complex te verkennen. Zoals gezegd deed ik twee dagen, want na die dagen had ik alles wel gezien wat ik wilde. Natuurlijk nog een hoop gemist, maar na 2 lange dagen tempels kijken vond ik het wel genoeg.

Angkor wat
Vervoer

Je hebt meerdere manieren om het complex te verkennen. De opties zijn vaak: lopend, met de fiets, tuktuk regelen of via een tour in de auto. Deze opties zijn qua prijs dan ook oplopend. Wat aan te raden is hangt ervan af of je ook verre tempels wil zien, alle tijd wil nemen en hoeveel geld je wil uitgeven. De meeste mensen zullen kiezen voor een tuktuk. Deze zijn meer dan genoeg te vinden in het dorp en anders wel bij de entree. Je spreekt met deze driver een tarief of voor meestal de hele dag. Dan wordt je ergens heen gereden en de driver blijft netjes op je wachten tot je weer terug bent en verder wil. Heel fijn om te doen!

Heb je een kaart voor meerdere dagen en wil je budget doen, dan zou je de eerste dag lopend kunnen gaan. Heel erg veel verschillende tempels zal je dan niet kunnen zien, maar wel de hoofdtempel Ankor Wat. Hier breng je toch veel tijd door, dus best gunstig om hier dan lopend heen te gaan. De dag erna zou je dan een fiets kunnen huren. Overal in de stad worden mountainbikes verhuurd en het kost maar een paar euro.

Zelf koos ik voor een combinatie van de eerste dag lopend dingen zien en de tweede dag een fiets huren. Met deze laatste heb ik ook wat verdere complexen kunnen zien. Heel mooi, want hier was het meteen een stuk rustiger. Let er wel op dat je geen flinke afstanden af kan leggen. Het is flink warm en je verbrand snel namelijk. Ook is het zadel niet even comfortabel om uren op te zitten.

Tips voor Angkor

Als ik nog een keer zou gaan zou ik weer voor bovenstaande combi gaan, maar dan zou ik er wel een derde dag bij pakken en die dag een tuktuk huren. Dan kun je toch de echt verre tempels ook zien, want op de fiets is dat niet te doen. Vooraf had ik dat niet zo ingeschat, want deed voor vertrek wielrennen (wedstrijden) en dacht oh komt goed. Alleen de hitte deed toch veel.

Route

De route die je neemt is afhankelijk van je interesse. Misschien zijn er wel tempels die jij echt graag wil zien, bijvoorbeeld omdat ze gebruikt zijn in een film. Of hou je van de enorm rustige tempels? Ik zou zelf altijd beginnen bij Angkor Wat op dag 1. Dit is de hoofdtempel en je kunt hier echt veel zien. Daarnaast zou ik zeker gaan voor de volgende tempels: Angkor Thom, Banteay Kdei, Preah Khan, Ta Prohm en Bayon.

Als laatste zou ik met een tuktuk nog een rondje doen langs de verre tempels. Vraag hiervoor je driver ook om tips voor Angkor. Hij weet wel waar de mooiste en eventueel rustigste tempels te vinden zijn.

Cambodja tempels

Dit waren mijn tips voor Angkor. Ben je benieuwd wat je nog meer in Cambodja kunt doen of hoe duur Cambodja is? Lees dan mijn artikelen over het budget voor Cambodja, wat te doen in Phnom Penh en meer over de geschiedenis van Cambodja.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder