Vaccinaties voor je eerste reis

Als je je eerste verre reis aan het plannen bent, komt er best veel bij kijken. Niet alleen qua route en dingen vastleggen, maar ook qua gezondheid moet je goed kijken naar welke plaatsen je gaat. Als je verder gaat dan West Europa, is het bijna altijd aan te raden om te laten vaccineren tegen bepaalde ziektes. Maar welke vaccinaties voor je eerste reis zijn nou echt nodig? Omdat je soms door de bomen het bos niet meer ziet, kan je hieronder een lijstje vinden met alle mogelijke vaccinaties voor je eerste reis. Let op! Ik ben geen arts en daarom is het altijd verstandig om voor een reis contact op te nemen met een organisatie die vaccineert. Zelf heb ik goede ervaringen met vaccinaties op reis, maar je kan het ook bij sommige huisartsen of GGZ laten doen.

Hepatitis

In vrijwel alle landen buiten West Europa (dus ook voor Turkije) wordt een hepatitis vaccinatie aangeraden. Je hebt hier 2 verschillende soorten van. Hepatitis A en B. Voor hepatitis A geldt dat iedereen deze moet halen. Hepatitis A is beter bekend als geelzucht en kan makkelijk opgelopen worden door de slechte hygiëne in een land. Als je deze vaccinatie haalt dan ben je 3 jaar beschermt. Wanneer je later nogmaals deze vaccinatie haalt dan ben je 30-40 jaar beschermt.

Daarnaast heb je hepatitis B. Deze vaccinatie wordt een stuk minder snel aangeraden. Meestal alleen als je langer dan 3 maanden weg gaat en als je veel met lokale mensen in aanraking komt (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk). Hepatitis B kan worden opgelopen door lichaamsstoffen. Dus kijk uit als je met iemand naar bed gaat of met bloed in aanraking komt (ook bijvoorbeeld injectienaalden en scheermesjes kunnen dit overdragen). Voor hepatitis B moet je op tijd beginnen, want je hebt 3 keer een vaccinatie nodig en daarnaast nog een bloedonderzoek. Iedereen die een opleiding doet (of werkt) in de zorg heeft geluk. Want daar wordt je op school voor B gevaccineerd. Mocht je beide vaccinaties willen dan is het ook mogelijk om een combiprik te halen.

DTP

Ook de DTP vaccinatie wordt aangeraden voor alle landen buiten West Europa. Wanneer je gevaccineerd wordt, ben je 10 jaar beschermt. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Als kind wordt je hier ook tegen ingeënt daardoor bouw je snel bescherming op na een herhaalvaccinatie. Difterie wordt doorgegeven door hoesten en zorgt voor flinke koorts en keelpijn. Tetanus krijg je van straatvuil en is dodelijk als je niet behandeld wordt. Vooral bij wondjes of dierenbeten moet je goed opletten op hoe de wond eruit ziet. Polio is een ziekte die via ontlasting en hoesten wordt overgebracht. Het wordt ook wel kinderverlamming genoemd.

Buiktyfus

Buiktyfus wordt aangeraden als je langer dan 2 weken gaat rondreizen door Azië. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Salmonella bacterie en wordt veelal door voedsel verspreid. Vaak komt dit door een slechte hygiëne van bijvoorbeeld de kok. De symptomen zijn: hoofdpijn, buikpijn en koorts. Je kan ook zelf goed opletten op wat je eet. Wordt het goed warm gemaakt, gebruiken koks handschoentjes en waar wordt het eten bewaard zijn dingen waar je naar moet kijken.

Gele koorts

Gele koorts komt voor in Afrika en Zuid Amerika. Voor de meeste landen hoef je alleen hiertegen ingeënt zijn als je in de 10 dagen ervoor naar een gele koorts land bent geweest. Sommige landen verplichten deze vaccinatie, dus zoek hier vooraf naar of vraag info aan een tropenarts. Niet iedereen mag deze vaccinatie hebben, omdat je met een levend vaccin wordt ingeënt. Bijvoorbeeld mensen die immuunproblemen hebben, mogen daarom deze vaccin niet krijgen. Als je gevaccineerd wordt, dan ben je daarna levenslang beschermt.

Booking.com
Rabiës

In een groot deel van de wereld komt rabiës voor. Dit wordt ook wel hondsdolheid genoemd en je kan geïnfecteerd worden als je gebeten wordt door een besmet die. Honden, katten, apen en vleermuizen kunnen deze ziekte bij zich dragen en je hebt ook een kans om ziek te worden als je gelikt of gekrabd wordt door 1 van deze besmette beesten. Het is een dodelijke ziekte en daarom is het belangrijk om je hier goed over te laten informeren.

Meestal wordt deze vaccin aangeraden aan mensen die langer dan 3 maanden reizen en aan mensen die met dieren werken. Je moet 3x gevaccineerd worden, maar daarna ben je nog niet helemaal beschermt. Deze vaccins zorgen ervoor dat het ziekteproces wordt uitgesteld, dus je moet alsnog zo snel mogelijk een antistof halen. Normaal moet je binnen 24 uur een antistof krijgen, maar ingeënt heb je speling tot 3 dagen. Het is een dure vaccinatie, dus denk hier goed over na.

Let op: Vooral als je vaccinaties voor je eerst reis gaat nemen. Vaccinaties kunnen behoorlijk prijzig zijn, maar bij sommige verzekeringen krijg je een deel vergoed. Goed om dus even te checken.

Mocht je meer willen weten over welke reisziektes er zijn? Ik schreef er al eens een artikel over.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder