Veel voorkomende reisziektes

Je hoort de laatste jaren regelmatig rare ziektes op het journaal. Nu is het thuis natuurlijk ook goed mogelijk om ziek te worden, maar op vakantie is het natuurlijk een stuk vervelender. Plus je komt dan misschien in een vreemd ziekenhuis terecht in een vreemd land. Niet echt fijn dus! Er zijn best veel ziektes die hier in Europa niet voorkomen, maar wel gevaarlijk voor je kunnen zijn. Maar wat zijn nu veel voorkomende reisziektes?

Malariamuggen

De meest bekende ziekte (en redelijk vaak voorkomende) is malaria. Je kunt deze ziekte oplopen door muggen. Gelukkig komen deze soort muggen niet over de hele wereld voor. Vooral in Afrika, Zuid-Amerika en Azië komt deze tijgermug voor. Er is niet maar één vorm van malaria te vinden. Je hebt een aantal verschillende vormen, maar de meest gevaarlijke is malaria tropica. Deze vorm van malaria kan er, zonder ingrijpen, voor zorgen dat je overlijd. Malaria openbaart zich niet meteen. Dus het kan ook voorkomen dat je pas ziek wordt als je alweer thuis bent. Op reis zou ik aanraden zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde kliniek te gaan, want die hebben er ervaring mee. Ben je alweer thuis, ga dan het liefst naar een tropenarts en geef aan dat je in malariagebied bent geweest.

Malaria is niet te voorkomen. Wel kan je een aantal maatregelen nemen. Zo wordt er in sommige gebieden malariamedicatie voorgeschreven. Hier zijn de meningen nog wel over verdeeld, want het voorkomt niet helemaal malaria. Je kunt dus nog steeds ziek worden. Ik zelf zou ervoor kiezen om niet preventief medicijnen te slikken, maar een noodvoorraad meenemen voor het geval je ziek wordt. Dit is alleen voor iedereen anders dus laat je goed informeren.

Wat iedereen wel kan doen is zorgen dat je niet gestoken wordt. Zo is het altijd slim om een lange broek en lange mouwen aan te hebben. Muggen steken namelijk alleen op blote huid en des te minder blote huid er is, des te minder kans om gestoken te worden. Slaap ook onder een klamboe of zet de airco aan ‘s nachts. Als laatste is het verstandig om Deet te gebruiken. Dit is een sterke muggenspray die muggen op afstand houdt.

mug
Dengue

Bij de veel voorkomende reisziektes hoort nog een ziekte die ook door muggen wordt overgebracht. Namelijk dengue. Deze naam wordt in Nederland minder vaak gebruikt, daar wordt het meestal knokkelkoorts genoemd. De gebieden waar Dengue zijn iets ruimer dan waar malaria voorkomt, maar het gaat wel om dezelfde werelddelen. Er zijn meerdere vormen. De gewone vorm van dengue lijkt op een hevige griep en ben je een tijd ziek van. De andere is een gevaarlijke vorm die normaal alleen voorkomt bij mensen die als eens eerder dengue hebben gehad. Deze is wel erg gevaarlijk en dus moet je niet voor de tweede keer dengue krijgen. Qua maatregelen neem je dezelfde in acht als bij malaria qua muggen uit de buurt houden.

Diarree

Vervolgens niet echt een ziekte, maar een probleem waar veel reizigers wel mee te maken krijgen, namelijk diarree. Dit komt ontzettend veel voor en is daarom om reisziekte nummer 1. Wat je niet zult bedenken, is dat diarree ook dodelijk kan zijn. Vooral bij mensen met een lagere weerstand, zoals ouderen en baby’s. Bij de meeste backpackers is diarree vooral vervelend. Je kunt even een paar dagen niet veel doen. Wat het nog erger maakt is als je op dat moment de hele dag met de trein moet. Waar je vooral goed op moet letten is dat je geen last krijgt van uitdroging. Dat is gevaarlijk!

Helemaal voorkomen kun je diarree niet altijd, maar er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt treffen om de kans kleiner te laten worden. Zo moet je ervoor zorgen dat je geen kraanwater gaat drinken. Nu zijn de meeste ijsblokjes ook van kraanwater. Weiger deze dan ook vriendelijk. Vaak worden groentes en fruit ook gewassen met kraanwater, dus eet deze dan ook alleen als ze goed gekookt zijn. Mocht je toch diarree krijgen, dan kan je ORS nemen. Dit is een mengsel van water/mineralen en deze helpen bij het voorkomen van uitdroging. Blijf uiteraard ook voldoende drinken ook al voel je je slecht. Mocht het binnen twee dagen nog niet over zijn, dan zou ik een lokaal ziekenhuis bezoeken.

Hoogteziekte

Als laatste een die valt in de categorie: iets minder veel voorkomende reisziektes. Het is een ziekte die je maar in een klein deel van de wereld kunt krijgen, want deze ziekte komt alleen op grotere hoogte voor. Bijvoorbeeld in Nepal. Je hebt misschien ook wel eens gehoord van Acute Mountain Sickness. Dit is de Engelse benaming van hoogteziekte. Maar wat is het nou eigenlijk precies. Hoogteziekte heeft te maken met de zuurstof in de lucht. Als je hoger in de bergen komt, zit er minder zuurstof in de lucht en dus gaat er ook minder zuurstof naar je hersenen. Vooral boven de 2500/3000 meter kan e last gaan krijgen van duizeligheid, hoofdpijn, slapeloosheid, algehele malaise en gebrek aan eetlust.

Annapurna

Je moet dan goed oppassen, want hoogteziekte kan dodelijk zijn. Zelf kan je de kans op hoogteziekte verminderen. Bijvoorbeeld door niet meer dan 300 meter te stijgen per dag, zorgen voor genoeg acclimatisering. Neem voor de zekerheid ook hoogteziektepillen mee voor het geval dat je wel last krijg. Mocht het niet goed gaan, dan moet je zo snel mogelijk gaan dalen. Pas dan nemen de symptomen af. Anders verergeren ze alleen maar.

Dit waren een aantal veel voorkomende reisziektes, maar er zijn er uiteraard meer. Pas dus altijd goed op! Sommige reisziektes zijn wat tegen te doen. Maak daarvoor een afspraak met bijvoorbeeld Vaccinaties op reis om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder