Vijf redenen om naar Kroatië en Bosnië te gaan

Alweer 5 jaar geleden besloot ik dat het tijd was om eens te gaan backpacken dichterbij huis. Ik vond toen een heel goedkoop ticket naar Zadar in Kroatië en ben vervolgens 10 dagen door Kroatie en Bosnië Herzegovina gereisd. Wat een prachtige landen zijn dit! Mocht je er nog nooit geweest zijn, dan moet je zeker eens een kijkje gaan nemen. Waarom? Vijf redenen om naar Kroatië en Bosnië te gaan.

Booking.com
1.Deze landen zijn nog niet heel toeristisch

De laatste jaren wordt vooral Kroatië meer en meer toeristisch. Helaas, maar er is nog een lange weg te gaan tot het echt overspoeld is met toeristen gelukkig. Er zijn hele drukke plekken te vinden zoals de Plitvice meren, maar andere delen van beide landen zijn nog erg rustig. Vooral als je wat buiten de gebaande paden gaat, zul je merken dat je nauwelijks toeristen tegenkomt. Heel fijn op meerdere fronten. Het is er namelijk goedkoper, authentieker en minder voor de hand liggend.

Plitvice
2. Een recente geschiedenis

Iedereen ouder dan 25 zal wel wat mee hebben gekregen van de heftige geschiedenis van beide landen. Ongeveer 20 jaar geleden woedde der nog een oorlog (Joegoslavië). Als je goed rondkijkt dan zie je op veel plekken hier nog de gevolgen van. Kroatië is rijker dan Bosnië en daardoor zul je vooral in deze laatste er dingen van terugvinden. Bijvoorbeeld in Mostar zijn er meerdere huizen waar je de kogelgaten nog in ziet zitten. Wat erg indrukwekkend is, zijn de grote kerkhoven verspreidt over de steden. Deze kerkhoven hebben allemaal witte kruizen en vallen heel erg op. Let vooral in Bosnië in de natuur goed op. Als je daar buiten de paden komt, dan kan je zijn dat je een landmijn tegen gaat komen.

De mooiste plekken van Sarajevo
3. De prachtige kust van Kroatië

Kroatië heeft een lange kustlijn met prachtige dorpjes en stranden. Perfect dus om op vakantie naar toe te gaan. Mocht je niet zo’n strandhanger zijn, dan nog is de kust aan te raden. Er zijn heel hele lieve schattige dorpjes en als je een auto huurt kun je uren genieten van de heerlijke uitzichten. Zelf zou ik de Dalmatië kust aanraden om heen te gaan. Iets verder dan de populaire regio’s in het noorden, maar wel prachtig en een stukje rustiger!

kust kroatie
4. Relatief goedkope landen

Reizen door de Balkan is ten opzichte van de landen in West-Europa echt spotgoedkoop. Helaas wordt Kroatië zoals gezegd langzaam aan steeds meer toeristisch. Dit zal je dan ook steeds meer gaan merken aan de kosten. Bosnië Herzegovina daarentegen is nog steeds erg rustig en daarom kun je daar erg goedkoop naartoe gaan. Ga je bijvoorbeeld uit eten, dan betaal je gemiddeld 4 euro voor een grote pizza en een frisdrank. Dit is in een restaurant. Voor deze prijzen kun je in Europa net een pizzapunt en een drankje halen. Ook het openbaar vervoer is erg goedkoop, dus reis vooral met de trein en de bus.

5. Bezoek de bijzondere steden

Als je van leuke steden houdt, dan ben je in deze landen zeker aan het goede adres. In Kroatië heb je heel veel leuke en schattige kuststadjes. Bijvoorbeeld Pula en Rijeka in het noorden en Zadar, Split en Dubrovnik in het zuiden. Zagreb, de hoofdstad is ook absoluut het bezoeken waard. In Bosnië Herzegovina moet je zeker naar de bijzondere stad Mostar gaan. Daarnaast ligt mijn favoriete stad uit deze regio in dit land: Sarajevo. Een prachtige stad met ontzettend veel geschiedenis. Neem dan ook geruime tijd voor deze stad. Ik zou minstens 3 dagen aanraden.

De mooiste plekken van Sarajevo

Heb jij één van beide landen al een bezocht? Zoja dan ben ik erg benieuwd of je nog aanvulling hebt qua tips. Zijn er dingen die je echt niet mag missen als je naar deze landen gaat?

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder