Vijf tips om met zo min mogelijk geld te reizen

Van nature ben ik zelf nogal een gierig type. Niet dat ik geen geld wil uitgeven, maar ik vind veel dingen zonde van mijn geld. Hier heb ik niet alleen thuis last van, maar ook tijdens mijn reizen probeer ik alles zo goedkoop mogelijk te doen. Soms best lastig, want je wil wel dingen zien en doen. Het is dan van belang dat je een goede balans vindt tussen dingen doen en zo min mogelijk geld uitgeven. Hoe je dit doet? Mijn vijf tips om met zo min mogelijk geld te reizen.

Booking.com
Kies voor lokaal eten

Restaurantjes in Azië en Midden/Zuid-Amerika zijn een stuk goedkoper dan in West Europa. Hier geef je dan ook een stuk minder geld uit aan eten. Mocht je nog meer willen besparen dan moet je deze restaurantjes links laten liggen. Ook al is het eten er erg goedkoop, op straat is het nog een stuk goedkoper. Geniet dus vooral zoveel mogelijk van de streetfood. Vooral in Azië is dit eten vaak nog lekkerder dan in restaurants en je kan voor een euro of 2 een flinke maaltijd eten. Lunch en ontbijt haal je het goedkoopst bij een supermarkt. Een broodje kost daar bijna niks.

streetfood
Bespaar op overnachtingen

Dit punt is een punt waar je best veel geld op kan besparen. Je moet dan wel een beetje comfort inleveren vaak, dus denk hier wel even over na. Zelf ga ik altijd voor een dorm tijdens mijn reizen. Dit is een stuk goedkoper dan een eigen kamer en je leert ook nog eens sneller mensen kiezen. Mocht je een dorm een stapje te veel vinden, dan zou je ook kunnen kiezen voor een eigen kamer met een gedeelde badkamer. Is niet zo goedkoop als een dorm, maar wel goedkoper dan een kamer met eigen badkamer. Waar veel mensen niet aan denken bij het besparen op overnachten, is het kiezen voor een nachttrein. Dit kan natuurlijk lang niet altijd, maar mocht je een lange rit voor de boeg hebben dan wel. Je bespaart dan een overnachting uit en de reis gaat sneller.

Bespaar op de tourtjes

Dit punt is een onderdeel waar veel geld op te besparen valt. Je kunt namelijk veel besparen bij het bezoeken van toeristische trekpleisters. De meeste mensen doen dit met een tourtje. Erg makkelijk om te doen. Het kost alleen een klap geld, omdat de tours vaak niet op lokale tarieven zijn gebaseerd. Helaas kom je er niet altijd onderuit, omdat zelf regelen te veel werk en te omslachtig is. Maar op onderzoek gaan kan nooit kwaad. Er zijn namelijk ook best wat bezienswaardigheden die je heel goedkoop op eigen gelegenheid kan doen. Er gaat altijd wel een bus en je hebt meer tijd te besteden dan tijdens een tour.

kuang si laos
Ga met de benenwagen

Overal vindt je mogelijkheden tot vervoer. Helaas is het meeste vervoer niet gratis. Zelfs een fiets huren kost geld. Nu is er 1 optie die gratis is: de benenwagen. Omdat ik zelf een hekel heb aan taxi’s (vaak afzetters), kies ik er regelmatig voor om te lopen. De meeste mensen zien dit misschien niet zitten, maar als ik bijvoorbeeld naar een bezienswaardigheid 3 km verderop wil, ga ik gewoon lopen. Dit scheelt je geld en je ziet/beleeft ook nog eens veel meer van het land waar je bent. Ik vind het juist heel fijn om een stuk door de stad te lopen. Oké soms heb ik wel eens spijt dat ik dit doe. Bijvoorbeeld in Mexico was ik moe en toen kwam ik erachter dat ik nog een uur in de hitte terug moest lopen. Toen was ik wel even boos op mijzelf. Maar in Nepal ging ik bijvoorbeeld met mijn backpack lopend 2 km maar het vliegveld. Handig toch!

Nepal Thamel
Nog meer op eten besparen?

Om te beginnen geldt dit punt vooral in Europa. Daar kan het uit om zelf je eten te kopen in supermarkten en dat in je hostel te koken. In Azië heeft dit niet erg veel zin. Sowieso hebben hostels daar vaak geen gemeenschappelijke keuken en daarnaast ben je ook nauwelijks goedkoper uit. In Europa daarentegen kun je echt veel geld besparen. Daar heb je bijna altijd wel een gemeenschappelijke keuken en boodschappen doen kan ook overal. Nu is het uiteraard leuker om in een restaurant te eten, maar vooral tijdens lange reizen is dit uiteindelijk meer een moetje. Je gaat namelijk iedere dag, dus bijzonder is het niet meer.

Dit waren mijn vijf tips om met zo min mogelijk geld te reizen. Uiteraard heb je nog meer punten om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld door langzaam te reizen, over land naar de volgende bestemming te gaan en te gaan couchsurfen. Deze tips komen binnenkort nog een keer aan bod in deel 2.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder