Voor welk continent moet je kiezen?

De wereld is zo onwijs groot, dat je waarschijnlijk niet ieder land kan bezoeken in je leven. Wat wel kan is ieder continent een keer bezoeken. Alleen voor welk continent moet je kiezen om eerst heen te gaan en waarom. Zelf heb ik de neiging om iedere keer richting Azië te gaan. Zonde eigenlijk, want Mexico was ook prachtig! Maar zoals al gezegd: Voor welk continent moet je kiezen? Ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet met de reden waarom je daarvoor moet kiezen.

Voor welk continent moet je kiezen? Misschien Oceanië?

Er zijn grofweg 2 continenten waar vrijwel alle beginnende backpackers naar toe gaan. De keuze gaat dan vaak tussen Australië en Azië. Eerst gaan we wat verder in op Australië. Dit land hoort bij het continent Oceanië, waar ook Nieuw Zeeland onder valt. Dit continent is perfect voor je eerste backpackreis. Het is hier namelijk erg makkelijk om een werkvisum aan te vragen. Dit is fijn, want het zijn erg dure landen en zo kun je je verblijf in deze landen nog flink wat langer rekken. Daarnaast spreekt iedereen natuurlijk Engels. Heel fijn, want zo is het meteen mogelijk om gesprekken te voeren.

Omdat het land door veel jonge backpackers wordt bezocht, leer je ook makkelijk andere mensen kennen. Een heel fijn gegeven, want vooral op je eerste reis zal je vast momenten gaan kennen dat je je alleen voelt. Ook is het een totaal ander continent qua natuur dan je in bijvoorbeeld Europa vindt. Meer dan genoeg te zien en te doen dus!

Uluru Australië

Helaas is het zoals al gezegd wel een erg duur continent. Je geeft hier minstens het dubbele uit als dagbudget ten opzichte van Azië. Dit betekend dat je vooraf echt flink moet sparen, of dat je inderdaad moet gaan werken. Ook kunnen de steden wel iets teveel op thuis lijken. Vooral als je echt in een andere cultuur wilt duiken, dan zit je in Oceanië niet echt op de juiste plek. Veel lijkt op Europa qua steden. Daar kun je van houden, maar het is ook begrijpelijk dat je nu iets totaal anders wilt.

De vraag was: Voor welk continent moet je kiezen? De keuze voor dit continent hangt af van verschillende dingen. Mocht je graag beter Engels willen leren, willen werken en een erg bijzondere natuur willen zien? Gaan dan! Zelf zou ik eerst niet naar dit continent gaan vanwege de kosten en omdat het makkelijk bereisbaar is. Nu vind ik het prima om in arme gebieden in een goedkoop hostel te zitten, maar ik kan mij ook voorstellen dat je dan niet meer wilt als je ouder wordt.

Nieuw Zeeland
Ontdek een andere cultuur in Azië

Waar eerst altijd Australië backpack bestemming nummer 1 was, is dat tegenwoordig verplaatst naar Azië. Dat is ook niet heel erg vreemd, want kiezen voor dit continent heeft veel pluspunten. Zo is het er echt een stuk goedkoper. In Australië moet je op een dagbudget rekenen van 50 euro terwijl je in Azië makkelijk voor 25 euro kan rondkomen. Ook zijn veel plekken al ontdekt door toeristen. Hierdoor is alles ontzettend makkelijk te regelen, want de lokale mensen hebben hier slim op ingespeeld. Zo zijn er heel veel tourtjes te boeken. Niet duur, maar wel alles goed geregeld.

angokr

Ook kom je in een totaal andere wereld terecht. De steden zijn nog wel redelijk modern, maar daarbuiten maak je kennis met een totaal andere cultuur en geloof. Dit zorgt er waarschijnlijk wel voor dat je de eerste dagen last zult hebben van een kleine cultuurshock, maar deze is het zeker waard. Er zijn zoveel bijzondere dingen te zien namelijk.

luang prabang

Uiteraard zijn er niet alleen pluspunten, maar ook minpunten. Hierboven noem ik al dat het makkelijk is om te reizen, maar soms kan dit ook doorslaan. Ik vond het op veel plekken te toeristisch geworden en te uitgebuit. Het zijn zeker hele bijzondere plekken, maar als je daar met een paar honderd andere staat, maakt dit het een stuk minder bijzonder. Als dit je eerste reis wordt, dan zou ik kiezen voor Azië. Mocht je al wat meer gereisd hebben, dan kan dit ook nog zeker. Alleen dan zou ik kiezen voor een wat ander land. Bijvoorbeeld Myanmar of Nepal.

taj mahal
Totaal iets anders: Afrika

Misschien wel het moeilijkste continent om te gaan backpacken is Afrika. Vooral omdat het veel minder ontwikkeld is en daardoor weinig solo reizigers trekt. Groepsreizen daarentegen gaan wel regelmatig richting Afrika. Natuurlijk wisselt het wel waar je heen gaat. Je kunt bijvoorbeeld prima door Marokko backpacken als je rekening houdt met de cultuur. Centraal Afrika daarentegen is een heel stuk lastig. De meeste landen waar reizigers heen gaan (Tanzania, Zuid-Afrika enzovoort) zijn vooral gericht op het huren van een auto. Openbaar vervoer is een stuk lastiger en vaak niet echt betrouwbaar.

Serengeti

Omdat er niet echt een backpackcultuur heerst, maar meer een pakketreis, is alles ook meteen een stuk duurder. Ook zijn kleine tours zoals je die in Azië kent moeilijk te regelen. Safari’s gaan prima als je daar een flinke som geld voor neerlegt. Is het aan te raden om te gaan backpacken in Afrika? Hmm nou ik zou het alleen aandurven als je al meer reiservaring hebt opgedaan. Vooral omdat alles een stuk meer uitzoekwerk is en je niet goed weet wat je kan gaan verwachten.

afrika
Twee met deels dezelfde naam: Zuid/Midden Amerika

Twee delen van de wereld die hoog op mijn lijst staan, zijn: Zuid en Midden Amerika. Oké de laatste is officieel geen continent maar ik reken hem wel mee. Helaas ben ik nog niet in dit deel van de wereld geweest, maar dat gaat zeker gebeuren. Er zijn veel voordelen. Namelijk je hebt er heel veel om te zien. Zo heb je veel verschillende culturen en kun je terug in de geschiedenis, bijvoorbeeld bij Machu Pichu. Ook heb je er echt een unieke natuur. Prachtige stranden, jungle, maar ook Patagonië. Het is er daarnaast redelijk toeristisch en dus makkelijk te reizen, maar nog niet zo overspoeld als Azië.

machu pichu

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen. Dat ligt dan vooral aan de taal en de veiligheid. Het is er over het algemeen veilig, maar je moet wel oppassen. Er zijn wijken waar je zeker niet in terecht moet komen en ook in het donker over straat zou ik niet doen. Daarnaast spreken weinig mensen Engels, dus Spaans spreken is wel een must!

patagonie

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder