Voorbereiding voor een trekking

Mocht je een mooie reis gaan maken, dan kan een trekking vaak niet ontbreken. Je hebt meerdere plekken waar je prachtige trekkingen hebt. Bijvoorbeeld in Peru of in Nepal. Mocht je kiezen voor een langere trekking, dan is het handig om je wel hierop voor te bereiden. Alleen wat is een handige voorbereiding voor een trekking? Misschien denk je: Ah joh valt reuze mee, maar ook als je sportief bent, is het erg verstandig om wel een soort voorbereiding voor je trekking te hebben.

Booking.com
Het begin: Conditie opbouwen

Uiteraard is het verstandig om op te bouwen qua conditie. Als je totaal niets aan sport doet, is dit iets waar je erg voorzichtig mee moet zijn. Neem hier dan ook ruim de tijd voor, want je zit niet op een blessure te wachten. Begin alvast met wandelen minstens een maand of 3 voor je trekking. In eerste instantie een half uur tot een uur. Dit is genoeg om mee te beginnen. Langzaam kan dit opgebouwd worden naar een uur of 3.

Kies daarnaast nog voor een andere sport om je conditie op te krikken. Het handigste is hiervoor om een sport te doen die intensiever is als wandelen. Uiteraard kun je hardlopen, maar dit is een zwaardere soort belasting in vergelijking met wandelen. Ook gebruik je dezelfde spieren. Beter kies je voor een sport die minder gewicht op je gewrichten zet. Ga bijvoorbeeld baantjes zwemmen of fietsen. Dit hoeft niet eens op een racefiets, je gewone fiets voldoet al.

Kies in eerste instantie voor 3 keer per week sporten. Minder bouw je weinig op, meer kan maar moet je opletten dat je jezelf niet overbelast. Zelf viel mij tijdens mijn trekking het lopen niet tegen. Alleen het traplopen vond ik erg zwaar. Mocht je de mogelijkheid hebben, dan raad ik aan om dat ook te trainen.

bandung
De volgende stap: De afstand vergroten

Bovenstaande qua wandelen is verstandig om de eerste 6/8 weken te doen. Daarna is het tijd om je afstand te gaan vergroten. Je hebt al een basisconditie op dit moment en je lichaam kan hierdoor meer aan. Ook is je herstelvermogen verbeterd. Nu kun je stapsgewijs je afstand gaan vergoten. Zorg wel dat je vooral qua tijd verlengt. Kijken naar de kilometers zelf zegt minder. Het gaat erom dat je een bepaalde tijd vol kunt houden.

Pas op voor blessures

Zoals al aangegeven, is het verstandig om rustig aan op te bouwen. Ga je te snel dan heb je veel kans op blessures en dan ben je nog verder van huis. De meest voorkomende klachten bij wandelaars zijn: knieklachten, scheenbeenklachten en klachten rond de voeten/enkels (bijvoorbeeld hielspoor). Mocht je ergens last van krijgen, plan dan meteen 2 rustdagen in om te kijken of het verdwijnt. Is dat niet het geval dan zou ik zo snel mogelijk richting huisarts of fysiotherapeut gaan.

Blijven doorlopen kan de blessure verergeren en en zelfs voor zorgen dat je je trekking op je buik kunt schrijven. Soms kun je met een kleine oplossing al je klachten kwijt zijn. Bijvoorbeeld door een zooltje of spierversterkende oefeningen.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder