Wandelen in het Mastbos in Breda

Wat veel mensen niet weten, is dat er in Breda een behoorlijk groot bos te vinden is. Nu is de omgeving van Breda sowieso bosrijk, maar in de stad zelf dat wist ik niet. Helemaal met dit was het dan een mooie verassing dat je perfect kunt wandelen in het Mastbos in Breda. Maar wat is dit bos precies, waar ligt het en wat kun je hier allemaal doen? Een aantal tips over wandelen in het Mastbos in Breda op een rij. Veel plezier met wandelen alvast!

Booking.com
Meer informatie

Het Mastbos in Breda is gelegen in het zuiden van Breda. Het is een onwijs groot uitgestrekt bos, want het loopt helemaal tot aan de A58. Oftewel hier kun je vele uren wandelen. Het Mastbos heeft zijn naam te danken aan de Mastbomen, hele grote dennenbomen. Dit bos is één van de oudste naaldbossen en het op 1 na oudste cultuurbos van Nederland.

Het bos is ontstaan vanaf 1515 toen Graaf Hendrik III hier allemaal dennenbomen liet zaaien. Daarvoor was het al een heidegebied. Het Mastbos is erg divers qua begroeiing. Zo heb je nog steeds de oude dennen en het ‘normale’ bos. Ook het je hier meerdere vennetjes en brede lanen om te wandelen. Als laatste heb je in het zuiden zelfs een waterrijk landschap met een vlonderroute erdoorheen.

mastbos in Breda
Routes?

In het Mastbos zijn diverse routes te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld een route voor honden en hun baasjes van 4 kilometer. Daarnaast heb je natuurbelevingsroute. Deze route is 7,3 kilometer lang en voert je langs de mooiste plekken in de natuur. Je kunt tijdens deze route bijvoorbeeld reeën, zilverreizigers en roofvogels tegen komen. Ook kom je langs de wildakkers en mooie uitzichtspunten. Bij deze route loop je ook over het vlonderpad. Dit pad is in 2015 aangelegd om ook door de drassige gebieden prachtig te wandelen.

Als laatste heb je de historische wandelroute van 8,3 kilometer. Met deze route loop je langs prachtige lanen en de eeuwenoude dennen. Ook kun je hier meer te weten komen over de hele oude legendes. Verder heb je zelfs nog een rollatorroute. Heel handig voor de mensen die niet goed ter been zijn. Als laatste heb je ook nog een kabouterpad voor de allerkleinste. Deze route wordt aangegeven door de houten palen die als kabouters geschilderd zijn.

mastbos in Breda
Faciliteiten

Rondom het Mastbos heb je meerdere parkeerplaatsen of plekken waar je je fiets kunt neerzetten. Daarnaast zijn er ook een aantal eetgelegenheden te vinden. Niet in het bos zelf, maar wel aan de rand. Verder zijn er ruiterpaden te vinden en lopen er fietsroutes door dit bos. Je hebt er zelfs een heus kasteel (Kasteel Bouvigne) aan de rand staan. Helaas is dit kasteel van binnen niet toegankelijk voor publiek. Mocht je met kinderen een dagje uit zijn, dan is het ook leuk om naar het speelbos te gaan. Dit ligt tegenover het Kasteel. Het speelbos is gratis toegankelijk en hier vindt je allemaal leuke dingen voor de kinderen. Bijvoorbeeld een kabelbaan, maar ook hutten en klimtoestellen.

Mocht je in de buurt van Breda meer bossen en natuurgebieden willen zien, kijk dan ook eens naar de Vrachelse heide. Liever in Breda zelf rondkijken? Ga dan eens een kijkje nemen bij de prachtige street art in Breda.

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder