Wandelen op de Vrachelse Heide

Niet alleen ver weg heb je een prachtige natuur, maar ook dichtbij huis heb je prachtige natuur om heen te gaan. Omdat er tijdelijk geen reizen mogelijk waren wegens het Coronavirus, heb ik dan maar mijn eigen omgeving eens een keer wat beter verkend. Dat was zeker de moeite waard. Ik wist niet dat er zulke mooie natuurgebieden op fietsafstand van Breda lagen. Zo kwam ik ook te wandelen op de Vrachelse Heide. Maar waar ligt deze heide, heb je er ook faciliteiten en welke routes heb je om te wandelen op de Vrachelse Heide?

Booking.com
Meer informatie

De Vrachelse Heide is een natuurgebied gelegen net onder Oosterhout. Vroeger was dit een heide en stuifzandgebied, maar tegenwoordig is hier vooral de grove den te vinden en is het dus meer een bos geworden. In eerste instantie werd er niet heel veel met dit gebied gedaan. Tegenwoordig is het eigendom van defensie en is het dus ook meteen een oefenterrein. Ook heb je hier meerdere kampeermogelijkheden, een waterproductiebedrijf en een joodse begraafplaats.

In de jaren 30 kocht de gemeente Breda dit gebied en liet het deels afgraven. Ook werden er brede paden aangelegd. Van nature is dit een gebied met veel natuurlijk zandduinen. Hier is nog wel een deel van over, maar een ander deel heeft een andere bestemming gekregen en is afgegraven en beplant met dennenbomen. Wil je de natuurlijke zandduinen nog zien, dan is het aan te raden om richting het oostelijke deel van het gebied te lopen. Hier heb je nog weidse zandvlaktes.

Wandelen op de Vrachelse Heide
Routes

In het bos is het lastig om duidelijk routes te vinden om te wandelen. Nu is het gebied niet enorm groot, dus je kunt hier gewoon zelf je eigen route lopen. Ga dan ook zeker een stukje langs de zandvlaktes en neem de rest van het bos ook mee. Mocht je hier gaan wandelen, dan hoef je niet bang te zijn dat je gaat verdwalen. Het gebied wordt namelijk omringt door doorgaande wegen. Wat wel goed voor elkaar is, is de mountainbike route. Deze is erg duidelijk aangegeven en zag er goed onderhouden uit. Ook is het toegestaan om paard te rijden in dit gebied. Er zijn geen duidelijk routes, maar neem gewoon de bredere paden.

Faciliteiten

Eigenlijk zijn er bij dit bos vrij weinig faciliteiten te vinden. Het is geen megagroot gebied en dus zijn daar niet heel veel faciliteiten bij nodig. Je hebt in de omgeving wel een aantal restaurants en campings. Ook vindt je in/naast dit bos het misschien wel bekende vakantiepark: De Katjeskelder. Uiteraard is er wel gedacht aan een parkeerplek voor auto’s. Helaas was er geen plek om je fiets veilig neer te zetten, alleen als het rustig is kan die eventueel aan een verkeersbord, maar dat ik eigenlijk niet de bedoeling natuurlijk.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder