Wat moet je doen als je koffer kwijt is?

Iets kwijtraken is nooit leuk, maar het kwijtraken van een koffer is echt helemaal niet fijn. Vooral niet als je net richting je vakantie gaat. Helaas kan je hier zelf niet heel veel aan doen. Je moet hopen dat de vliegtuigmaatschappij je koffer ook netjes meeneemt. Zelf raakte ik tijdens mij allereerste keer vliegen mijn bagage kwijt. Helaas wist ik dan ook niet wat ik moest doen om hem terug te krijgen. Gelukkig zat er nog iemand op dezelfde vlucht bij wie hetzelfde gebeurd was, dus die hielp mij. Omdat ik denk dat nog meer mensen niet weten wat te doen bij het kwijtraken schreef ik dit artikel: Wat moet je doen als je koffer kwijt is?

Navraag doen

Het gebeurd wel eens dat niet alle bagage in 1 keer de band op komt. Daardoor kan het soms lijken alsof je koffer er niet is. Wacht daarom altijd eerst op het signaal dat alles op de band ligt. Is je koffer dan nog niet langsgekomen dan zou ik eerst een rondje lopen. Misschien heeft iemand hem er perongelijk af gehaald. Vindt je hem dan nog steeds niet, dan kan je even navraag doen bij het luchthavenpersoneel dat langs loopt. Die kunnen je verwijzen naar de balie waar je je kwijt geraakte koffer moet claimen. Je kan natuurlijk ook zelf even rondkijken of je deze balie ziet. Hij moet ergens in de bagagehal zitten, niet eerst naar buiten lopen dus! Anders kom je niet meer terug.

vliegveld
Je bagage claimen

Zodra je bij de balie bent aangekomen, moet je aangegeven dat je koffer niet is gearriveerd en met welke vlucht je bent aangekomen. Ik zou alvast mijn paspoort en boardingpass pakken, want die hebben ze zeker nodig. De dame achter de balie had deze gegevens nodig met daarnaast de code van de bagage (plakker op je paspoort) en ik moest mijn backpack beschrijven. Ze heeft toen eerst gezocht op de code of ze kon zien waar de bagage was blijven hangen, maar er was niks geregistreerd. Oei! Geen idee waar de bagage was gebleven dus. Ik moest een papier invullen inclusief het adres van hotel doorgeven. Zodra de bagage dan teruggevonden is, komen ze het bij je hotel afleveren.

Internet checken en hopen

Je verloren bagage wordt geregistreerd en daarbij krijg je een nummer waarop je in de gaten kan houden hoe het zit met je spullen. Ook kon je je adres wijzigen, dus mocht je naar een ander hostel gaan, dan was dit geen probleem. Het heeft een paar dagen geduurd, maar opeens kreeg ik de melding dat mijn bagage in Bangkok was gearriveerd. Een dag later werd het netjes in mijn hotel afgeleverd. Wel hadden ze mij hier beter over kunnen informeren, want ik had geen idee wanneer het zou komen. Ik werd opeens door de receptioniste aangesproken dat mijn backpack was afgeleverd. Ik vloog naar Bangkok met 2 tussenstops en het bleek dat mijn backpack in Dublin was blijven staan. Helaas hadden ze mij hier op Schiphol verkeerd over geïnformeerd, want ze zeiden dat hij direct naar mijn eindbestemming ging. Dit is mij helaas nog eens overkomen. Dus nu vertrouw ik daar niet meer op en ik raad aan dat niemand dat doet. Als je een lange overstap hebt, zou ik dus gewoon kijken of je toevallig je tas op de band ziet liggen.

Booking.com
Nog meer dingen om te weten?

Mijn bagage kwijtraken gebeurde tijdens mijn allereerste vlucht ooit. Ik wist dus totaal niet hoe het werkt en had er meer uit kunnen halen. Mijn tas kwam pas na 3 dagen, dus moest ik allemaal dingen opnieuw kopen. Deze had ik achteraf kunnen laten vergoeden, maar dat wist ik niet. Je mag de noodzakelijk spullen kopen om je eerst dagen door te komen en kan dam een vergoeding aanvragen via een BIF formulier. Deze vindt je op de meeste websites van vliegmaatschappijen. Je moet wel zorgen dat je de bonnetjes bewaard, anders krijg je het niet terug.

Wat moet je doen als je koffer kwijt is? Bovenstaande dus! Ben jij wel eens je koffer kwijtgeraakt?

Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.

Leave a comment

Belost.nl © All Rights Reserved. Privacy en disclaimer

naar onder