Nepal is het land van de trekkingen. Je hebt verschillende korte trekkingen, maar kunt ook meer dan een maand zoet zijn. Maar welke trekkingen in Nepal zijn er eigenlijk en welke zijn er mooi? Een overzicht van verschillende gebieden met de mooiste trekkingen in Nepal op een rijtje gezet. Welke trekking moet je in welk gebied doen en waarom moet je juist voor deze kiezen? Om het overzichtelijk te houden zijn het trekkingen in de volgende gebieden: Annapurna, Everest, Langtang, Mustang en Dolpo.
Booking.comHet Annapurna gebied
Dit gebied is het makkelijkste gebied voor beginnende trekkers. Vanaf Pokhara kun je met een bus of taxi namelijk zo het gebied in rijden tot de startpunten van de verschillende trekkingen. Je vindt hier lange trekkingen van minstens 2 weken, maar kunt ook een korte trekking van 3 dagen doen. Doordat dit gebied veel bezocht wordt, loop je vrijwel nooit hele dagen alleen. Ook vindt je hier in ieder dorp wel een overnachtingsmogelijkheid. Perfect dus als je niet zo’n avonturier bent.

Zoals gezegd zijn er meerdere trekkingen die je kunt kiezen. De 4 meest mooiste trekkingen uit dit gebied zijn: Poonhill, Annapurna BaseCamp, Jomsom en Annapurna circuit. De Poonhill trekking is een korte 3 daagse trekking. De trekking is niet perse heel zwaar, maar wel erg mooi. Vanaf Poonhill heb je namelijk een prachtig uitzicht en kun je genieten van de zonsopkomst tussen de bergen. Het Annapurna BaseCamp ben ik zelf geweest (in combinatie met Poonhill). Dit is officieel een 10 daagse trekking, maar in 8 dagen moet het ook zeker lukken. Mocht je in tijdnood zitten, boek dan vooraf al een tour.
De hele Jomsom trek is de laatste tijd wat minder favoriet. Dit komt vooral omdat er een weg is aangelegd en je dus ook een flinke tijd langs de doorgaande weg loopt. Niet echt wat je je voorstelt bij een trekking in de bergen. Je kunt daarom er ook voor te kiezen om een vliegtuigje te nemen en vanaf daar een trekking te doen. Deze trekking duurt 8 dagen. Voor het Annapurna circuit geldt deels hetzelfde, omdat het deels over dezelfde route gaat. Deze trekking duurt alleen een flink stuk langer. Je bent namelijk toch wel minstens 2 weken onderweg.

Het Everest gebied
Het Everest gebied is voor iedereen wel bekend. Dit is het gebied waar de Mount Everest ook ligt. Nu is deze niet zomaar te beklimmen, maar er zijn wel prachtige trekkingen in de buurt te vinden. De meeste trekkingen vertrekken vanaf Lukla een klein vliegveldje in de bergen ten noorden van Kathmandu. Dit is één van de gevaarlijkste vliegvelden ter wereld. Ook dit gebied is erg veel bezocht en hiervoor geldt hetzelfde als bij het Annapurna gebied. Overal is voldoende mogelijkheid tot overnachten en je komt geregeld mensen tegen.
Ook hier heb je weer meerdere opties. De meeste mensen zullen kiezen voor de EBC trek. Dit is een trekking van een dag of 8-10 en leidt je naar het Everest BaseCamp. Veel mensen vinden een trekking van deze lengte genoeg, maar je slaat zo wel erg mooie plekken over. Daarom zou ik zelf kiezen voor de Three Passes Trek. Tijdens deze route van ongeveer 3 weken ga je ook naar het Basecamp naar daarnaast ook naar het prachtige Gokyo meer. Je steekt hierbij meerdere passen van boven de 5000 meter over.

Mocht je niet genoeg hieraan hebben dan is het ook mogelijk om op de heenweg niet naar Lukla te vliegen maar te gaan lopen vanaf Jiri. Dit scheelt acclimatiseren en je verlengt je tocht met een dag of 6. Ook loop je zo de eerste dagen door een veel rustiger gebied.

Het Langtang gebied
De Langtang vallei ligt ten noorden van Kathmandu. In 2015 werd deze regio zwaar getroffen door de aardbeving, maar tegenwoordig is het gebied weer open voor trekkers. Om naar dit gebied te komen kun je een bus nemen vanaf Kathmandu naar Syabru Besi. Een snellere optie is het regelen van een jeep of taxi. Deze trekking is wel populair, maar een stuk minder dan de bovenstaande. Daarom kom je een stuk minder mensen tegen onderweg. De gewone Langtang trekking duurt 7/8 dagen, maar je hebt meerdere opties.

De meeste mensen kiezen voor de prachtige Helambu trekking van 8 dagen. Deze trekking is niet heel erg zwaar, dus eventueel kunnen oudere kinderen ook meelopen. Ook de Goisaikunda trekking schijnt prachtige te zijn. Deze trekking duurt iets langer (ongeveer 2 weken), maar daarbij ga je wel naar het prachtige Goisaikundameer.

Het Mustang gebied
Dit gebied is erg bijzonder. Het is namelijk pas sinds 1992 open voor toeristen. Daarnaast is het een restricted area en daarom mag je hier niet zomaar komen. Dit zorgt ervoor dat er weinig toeristen zijn. Gaaf dus als je hier een trekking kunt maken. Mocht je voor dit gebied kiezen, dan moet je wel goed in de gaten houden dat het er een stukje duurder is dan andere trekkingen. Je moet namelijk van te voren een permit regelen om dit gebied in te mogen. Deze permit kost je ongeveer 500 dollar voor 10 dagen. Maar hiervoor krijg je wel een prachtig en ongerept gebied. Een ander voordeel is, dat dit gebied in de zomer perfect is voor een trekking in tegenstelling tot de andere gebieden.
De meest gekozen trek hier is de Upper Mustang trek. Deze trekking duurt 15 dagen. Je komt hier langs allemaal boeddhistische kloosters. Ze noemen dit gebied ook wel little Tibet, omdat je vlakbij de grens bent. Waar de andere trekkingen erg groen zijn, is dat bij deze trekking niet het geval. Hier heb je meer het idee dat je door een maan/woestijnlandschap loopt. Een andere populaire trek is de Lower Mustang trek. Deze duurt 8 dagen en is vergelijkbaar met de Upper trek.

Het Dolpo gebied
Als laatste het Dolpo gebied. In dit gebied lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Vermoedelijk komt dit omdat het een dunbevolkt gebied is dat behoorlijk afgelegen ligt. Dit gebied ligt op het Tibetaanse Plateau en dus ontdek je hier meer van de geschiedenis van Tibet. De meeste trekkingen beginnen vanaf Jomson. De trekking die verreweg de meeste mensen kiezen is de Inner Dolpo trek. Deze trekking duurt ongeveer 3,5 week. Behoorlijk lang dus, vooral omdat je weinig mensen tegenkomt. De cultuur en de natuur is hier wel echt prachtig.
Deze trekking is wel pittig qua hoogte, het dal ligt namelijk al boven de 4000 meter en je steekt meerdere passen over boven de 5000 meter. Zorg dus dat je van te voren goed geacclimatiseerd bent. Het Dolpo gebied heeft veel verschillende kanten. Zo heb je groene gebieden, maar ook hele dorre bijna woestijnachtige gebieden. Ook vindt je hier prachtige meren.

Ontzettend veel opties dus en dit is nog lang niet alles. Mocht je een trekking willen doen, kijk dan eerst welk gebied je het meeste aanspreekt. Lukt dat met je budget en beschikbare dagen? Dan kun je vervolgens een keuze maken.
Een deel van de foto’s zijn afkomstig van Pixabay (rechtenvrij). Dit artikel maakt gebruik van affiliate links. Mocht je via deze links wat kopen, dan krijg ik een klein percentage. Zelf kost het je helemaal niks extra’s.